Beograd je užareno toplotno ostrvo: Ovo su tri "oaze" na kojima se temperatura "spušta" i do četiri stepena

M. B.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Parkovi su idealno mesto za osveženje

Foto: Mateja Beljan

Besane noći dok u postelji ne prestajete da se znojite, asfalt koji "gori" i vazduh čija temperatura ne pada ispod 30 stepeni ni pred zoru. Ni daška vetra kad otvorite prozor. Da, to nas opet čeka! Računajte da je temperatura izmerena u centru grada zasigurno veća od one u Karađoređevpm parku, gde se vrše zvanična merenja, s obzirom na to da se nalazite u epicentru toplotnog ostrva, fenomena koji u velikim gradovima pogoršava inače lošu temperaturnu situaciju. Prestonica je užarena od sunca, ali postoje neke "oaze" u kojima možete kako-tako da predahtene. Ovo su tri predloga.

Viši predeli grada - 3 do 4 stepena manje

Sa porastom nadmorske visine opada i temperatura. Beograd nema visoke planine, ali ipak postoje "viši delovi grada". Ne samo što je, na primer, Košutnjak ili Zvezdara na koti za oko 100 do 150 metara višoj od Terazija, već nižoj temperaturi doprinosi i šuma koja ih okružuje. Zato, idealan gradski izlet podrazumeva kombinaciju ova dva faktora: zelenilo i nadmorska visina. Pođite rano, pronađite dobar hlad i uživajte u prirodi i cvrkutu ptica.

Bolji efekat i primetan pad temperature primetićete ako se popnete na vrh beogradskih planina - Avale i, naročito Kosmaja. Tu bi temperatura trebalo da bude smanjena bar za dva stepena zbog nadmorske visine i isto toliko zbog zelenog okruženja.

Efekat nije, naravno, isti kao klima uređaj, ali boravak u prirodi svakako je zdraviji od boravka u stanu. Ipak, direktno sunce je za izbegavanje, a fizička aktivnost tokom dana trebalo bi da bude tek umerena. Alkohol zaboravite, a umesto sladoleda birajte osvežavajuće tečnosti.

Pošumljeno priobalje - do 2 stepena hladnije

Priobalje je na najnižoj nadmorskoj visini. Ipak, izletišta uz reku okružena su gustim priobalnim šumama gde zaista možete da pronađete kvalitetan hlad. Voda osvežava, mada treba da budete oprezni kada je reč o kupanju. Ipak, lagana šetnja i piknik na Velikom Ratnom Ostrvu, Adi Međici ili na levoj obali Dunava bolje je rešenje od boravka u užarenim ulicama i, još gore, u otvorenim blokovima.

Verovatno je da je temperatura u ovim zonama bar za dva stepena manja nego u gradu.

Parkovi - jedan stepen manje

Mana gradskih parkova je što su oni, ipak, okruženi urbanim jezgorm i tako su i sami zarobljeni u toplotnom ostrvu Beograda. Pa, ipak, parkovi pružaju ono što nam je najvažnije, prirodnu senku i bar za stepen nižu temperaturu od one na ulici.

Parkovi su idealno mesto za osveženje, da se njima prošetate tokom boravka u centru grada, popijete vodu i rashladite se u fontani.

Iako jedan stepen deluje kao neznatno sniženje temperature, vaše telo će na tom predahu biti zahvalno, jer prirodni hlad ništa ne može da zameni. I ne samo to, zemlja bolje apsorbuje vrelinu nego asfalt, a od toga umnogome zavisi i prizemna temperatura.

Stiže novi toplotni talas

Beograd će od vikenda zahvatiti novi toplotni talas, a sledeće sedmice uz sunčano vreme, maksimalna temperatura ići će i preko 35 stepeni.

Najtoplije biće oko 15. avgusta, temperature će biti i do 38°C.

Pred Beogradom je ponovo duži niz tropskih noći, pri čemu se temperature neće spuštati ispod 20°C.

Ovogodišnji jul doneo je Beogradu čak 20 tropskih noći.

(Telegraf.rs)