Obeleženo 110 godina od početka Prvog svetskog rata

E. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Današnji dan je za nas posebno važan, ne samo zato što se navršava 110. godišnjica izbijanja Prvog svetskog rata, već zbog toga što je ovaj dan ispunjen brojnim simbolikama

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija organizovali su danas obeležavanje 110 godina od početka napada na našu zemlju u Prvom svetskom ratu, na platou ispred rečnog monitora „Sava“, usidrenog kod Brankovog mosta u Beogradu.

- Današnji dan je za nas posebno važan, ne samo zato što se navršava 110. godišnjica izbijanja Prvog svetskog rata, već zbog toga što je ovaj dan ispunjen brojnim simbolikama. S jedne strane to je stradanje pripadnika srpskog naroda i građana Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu koje je trajalo čitave četiri godine, sa druge strane to je taj niz veličanstvenih pobeda koje je odnelo srpsko oružje, srpsko srce i ono istinsko nepatvoreno rodoljublje - istakao je ministar Ristić i pozvao sve da čuvamo sećanje na junake i stradalnike iz perioda Prvog svetskog rata.

Kustos Vojnog muzeja istoričar Bojan Vićentić naglasio je da su istorijske i političke okolnosti dovele do toga da upravo naša zemlja, u to vreme Kraljevina Srbija i naš glavni grad Beograd budu prva meta i prva žrtva u Velikom ratu.

- Posle sarajevskog atentata, Austrougarsko carstvo poslalo je ultimatum Kraljevini Srbiji, smatrajući našu zemlju odgovornom za taj događaj. Zahtevi izneti u ovom dokumentu bili su oblikovani tako da budu neprihvatljivi, kako bi odbijanje ultimatuma dalo povod za rat. Plan habsburške armije bio je desant na Beograd sa Save i Dunava, koji bi izvela Austrougarska Dunavska flotila, čiju su udarnu pesnicu činili rečni monitori, oklopni ratni brodovi – rekao je Vićentić.

On je objasnio da je danas na Savskom keju usidren jedan od učesnika i svedoka ovih tragičnih vremena, nekadašnji monitor „Bodrog”, a danas kulturno dobro Republike Srbije - rečni monitor „Sava”.

- Monitor „Sava” je dva puta bio potapan, služio je u četiri vojske i promenio više od šest država. Danas je jedan od retkih sačuvanih monitora na svetu i ima neprocenjivu istorijsku vrednost jer je jedan od rečnih ratnih brodova čijom je vatrom otpočeo Prvi svetski rat - rekao je kustos Vojnog muzeja Vićentić i dodao da je rečni monitor „Sava” danas deo Zbirke Vojnog muzeja.

Rečni monitor „Sava” od danas je ponovo otvoren za sve posetioce. Ulaz na taj ratni brod, razgledanje njegove unutrašnjosti i predmeta koje je posada svakodnevno upotrebljavala danas su, povodom obeležavanja godišnjice početka Velikog rata, besplatni. Ljubitelji vojne istorije i naoružanja i ubuduće sve to mogu pogledati svakog dana, sem ponedeljkom, od 10 do 17 časova, uz kupovinu karata u Vojnom muzeju ili na samom brodu.

U okviru obeležavanja ovog istorijskog događaja predstavnici Ministarstva odbrane sproveli su i promociju dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem i vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire.

Događaju su prisustvovali članovi Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

(Telegraf.rs)