Znate li gde je "Zvonolivnica i tvornica toranjskih satova" u Beogradu? Uskoro bi mogla da bude gradsko zdanje

M. B.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Livnicu je osnovao davne 1854. godine Đorđe Pantelić

Foto: Beoinfo

Gradska opština Zemun pokrenula je inicijativu i uputila dopis Gradu Beogradu da se spomenik kulture Livnica „Pantelić” otkupom od vlasnika sačuva od zaborava, saopštili su iz Opštine Zemun.

Mogućnost da se pokrene ova inicijativa otvorena je voljom jednog od naslednika i suvlasnika ovog objekta, koji se nalazi u Lagumskoj ulici.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji je bio prvi obavešten o ovoj nameri, podržava mogućnost da se u skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu ostvari pravo preče kupovine kulturnog dobra u privatnoj svojini, a to znači da Republika Srbija, odnosno Grad Beograd ostvaruju to pravo.

Budući da ovaj objekat ima poziciju u središtu starog jezgra Zemuna, važno je istaći da njegova namena treba da bude od javnog interesa a prostor prilagođen predstavljanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine ove sredine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izradio je projekat idejnog rešenja revitalizacije Livnice „Pantelić”, što daje još jedan razlog da ovako značajan vremešni objekat bude u vlasništvu Grada Beograda, a na ponos turističke ponude prestonice.

Livnica „Pantelić”, jedan od najstarijih objekata tehničkog nasleđa na području grada, nalazi se u okviru najranije urbanizovanog dela srpske prestonice u današnjim okvirima centra Zemuna i kao spomenik kulture predstavlja kulturno dobro od velikog značaja.

U vlasništvu porodice Pantelić, kroz tri generacije majstora zanatlija postala je poznata i afirmisana kao „Zvonolivnica i tvornica toranjskih satova”. Danas predstavlja svedočanstvo razvoja zanatstva Beograda u vremenskom periodu dužem od sto pedeset godina.

Livnicu je osnovao davne 1854. godine Đorđe Pantelić kao bravarsku radnju za popravku i izradu sitnijih predmeta za domaćinstvo. Njen uspon započeo je 1870. godine povratkom najstarijeg Đorđevog sina Pavla Pantelića iz Beča i uvođenjem tehničkih i zanatskih novina u procese proizvodnje.

Zgrada je prizemna, ima nepravilnu osnovu, a njen prostor čine kovačnica, bravarska radionica, stara i nova livnica sa livačkim pećima, magacin i kancelarija, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)