Slikali smo neobično lepog vrapca: Postoje tri vrste u Beogradu, ovaj je običan pokućar, a evo u čemu je tajna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kod pokućara je naročita razlika među mužjacima i ženkama, čak i u pesmi

Foto: Mateja Beljan

Jedan prelepi vrabac baškario se na starom boru i pozirao našim reporterima - umerenih šara, braonkaste boje i upečatljivg, oblog kljuna, izgledao je drugačije od onih na koje smo navikli. Ali caka je bila samo u tome što je - ženka.

Malo Beograđana zna da se na krošnjama i u žbunovima prestonice mogu susresti čak tri vrste vrabaca. Ovaj koj smo mi slikali običan je pokućar (passer domesticus).

Kod pokućara je, međutim, naročita razlika među mužjacima i ženkama, čak i u pesmi.

Osim njega, nad beogradskim ulicama leti i poljski vrabac (passer montanus).

Pokućar ima sivkastu krunicu na glavi, dok poljski ima pegicu ispod uha.

Treća vrsta vrapca koju je moguće videti u Beogradu, mada ređe, jeste španski vrabac (passer hispaniolensis), čiji mužjak iznad oka ima i crticu.

Razlike su tanane, a kod ptica postoje ne samo među polovima, već i spram starosne dobi. Tako da, ako želite da ih posmatrate, morate malo da gledate i čitate knjige i koristite aplikacije koje prepoznaju ptice čak i po cvrkutu.

Najveći neprijatelji vrabaca u Beogradu i krivci zbog kojih ih je sve manje, jesu vrane i svrake. Mi, ipak, možemo da pomognemo vrapcima gradnjom "solitera". To su kućice za ptice, sa više komora iznutra i po jednom rupicom za ulaz i izlaz ptica. Vrane i svrake u ovakva gnezda ne mogu da uđu i da vrapcima pojedu jaja.

(Telegraf.rs)