Spisak svih taksista postoji na jednom mestu, sa sve registarskim brojem: Evo koliko je bilo pritužbi putnika

Vreme čitanja: oko 3 min.

U periodu od 1. januara do 4. oktrobra evidentirano ukupno 96 prijava građana Komunalnoj miliciji i 64 pritužbi inspekciji

Foto: Shutterstock

Da li ste se ikad vozili taksijem na čijoj tabli piše "Vrabac", "BG R" ili "Brown Fly Line"? Sve su to registrovana taksi udruženja ili preduzeća u Beogradu - prvih ima 15, a drugih čak 33.

Njihov spisak možete da proverite na sajtu Sekretarijata za javni prevoz, a ako vam to ne pruži dovoljno informacija, možete pronaći i listu svih aktivnih taksista, sa sve regstarskim tablicama.

Taksista ima 6.183, ali treba obratiti pažnju da li su aktivni ili imaju privremeni prekid rada.

Ali, kome onda da se požali nezadovoljna mušterija kada na spisku i nađe udruženje, firmu ili taksistu za koga smatra da ju je oštetio?

Dok se spomenuti spiskovi nalaze na sajtu Sekretarijata za javni prevoz, za kažnjavanje i nadzor zadužen je Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

"Građanima je omogućeno da na više načina ulože pritužbe na rad taksi prevoznika: Telefonskim putem, pozivom na broj 11011 – Beogradski pozivni centar; Pisanim putem na adresu Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, ul. 27. marta broj 43 - 45, Beograd; Neposrednom predajom pritužbe na šalteru pisarnice Sekretarijata, na gorenavedenoj adresi", objašnjavaju.

Ove godine bile su 64 pritužbe, a više od pola (23) odnosio se na veću naplatu taksi prevoza.

"Neposrednim inspekcijskim nadzorima na terenu i postupanjem po prijavama stranaka, inspektori drumskog saobraćaja ovog Sekretarijata sankcionisali su 40 subjekata, koji su obavljali taksi delatnost suprotno odredbama Zakona o prevozu putnika i Odluke o taksi prevozu. Podneto je 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dve prijave Sudu časti privredne komore Beograda i izdato 28 prekršajnih naloga", navode.

Kada je u pitanju rad komunalne milicije, komunalna milicija u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o komunalnoj miliciji i Odlukom o komunalnoj miliciji, vrši kontrolu poštovanja propisa Grada, među kojima i Odluke o taksi prevozu. Takođe, u izvršavanju nadležnosti grada Beograda u oblasti taksi prevoza, komunalna milicija vrši kontrolu nad primenom odredaba Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

U periodu od 1. januara do 4. oktrobra evidentirano ukupno 96 prijava građana Komunalnoj miliciji.

  • 46 prijava zbog neposedovanja taksi dozvole za vozilo
  • 29 prijava za nuđenje taksi vožnje
  • 15 prijava za parkiranje van taksi stajališta
  • 4 prijave za odbijanje vožnje po vaučeru na Aerodromu „Nikola Tesla“
  • 1 prijava po članu 30. stav 4. odluke
  • 1 prijava za parkiranje van taksi stajališta na lokaciji od posebnog značaja.

U tom periodu izdat je 181 prekršajni nalog.

Najveći broj prekršajnih naloga izdat je za sledeće prekršaje:

  • 111 - za nepoštovanje pravila za parkiranje,
  • 13 - zbog toga što vozač nije u ili pored vozila za vreme stajanja na taksi stajalištu,
  • 12 - neposedovanje, neispravna potvrda o pogodnosti i klasifikaciji,
  • 10 - regstarska oznaka BG i TH nije u skladu sa propisima,
  • 9 - neposedovanje ili neispravna polisa

Takođe, u tom periodu je oduzeto 6 motornih vozila.

"Komunalna milicija, u cilju ostvarivanja nadzora u auto-taksi prevozu, shodno odredbama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i Odluke o taksi prevozu, svakodnevno vrši kontrolu komunalnog reda na teritoriji celog grada Beograda u skladu sa svojim mogućnostima, prethodno utvrđenom rasporedu i raspoloživom broju patrola, kao i zavisno od obaveza koje ima i u drugim oblastima svog delovanja, Ukoliko se prilikom ovih kontrola zatekne postupanje suprotno navedenim propisima, preduzimaju se mere na koje su komunalni milicionari ovlašćeni, što će se činiti i u narednom periodu", ističe se u odgovoru.

(Telegraf.rs)