Hram koji čuva sećanje na bol, patnju, smrt i veliku pobedu: Posetite spomen-kosturnicu u Lazarevcu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kolubarska bitka proslavila je srpskog vojvodu Živojina Mišića

Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda / M. B.

Lep beli hram kao zvezda sija u centru Lazarevca, ali to nije obična crkva, već sveto mesto koje čuva sećanje na bol, patnju i smrt koju je mnogim vojnicima donela slavna Kolubarska bitka. U kripti hrama nalazi se spomen-kosturnica, a položene kosti zalog su slobode.

"Spomen crkva u Lazarevcu, posvećena Svetom velikomučeniku Dimitriju, nastala je iz potrebe za pohranjivanjem kostiju brojnih srpskih vojnika izginulih kod Lazarevca u Kolubarskoj bici. Autor projekta je bio ruski arhitekta Ivan Afanasjevič Rik. Prvi radovi na podizanju spomen crkve počeli su u julu 1938. godine. Crkva sa kriptom je podignuta do 1941. godine ali je rat prekinuo arhitektonsku obradu", kazali su nam u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Ipak, i u vremenima kada su neke nove bitke bile u fokusu, nije se zaboravilo na kolubarske ratnike.

"Novo uređenje kripte izvedeno je 1960-61. godine po projektu arhitekata D. Pavlovića, D. Tadića i O. Hrabovskog. Arhitektonsko-skulptorskim rešenjem kripta je dobila sadržaj koji izražava sećanje na Kolubarsku bitku i izginule borce - bronzane reljefe čiji motivi asociraju na događaje iz 1914. godine, rad vajara Mihaila Tomića, mermerne informativne ploče i u zidu simbolično naznačene kasete sa nazivom pukova koji su učestvovali u bici. Utvrđena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju", dodaju u Zavodu.

Kolubarska bitka vodila se na tlu Lazarevca i šire okoline od 16. novembra do 15. decembra 1914. godine, na frontu dugom oko 200 kilometara.

Neprijatelj se, na kraju, povukao. Ali žrtava je bilo mnogo. Poginulo je 22 hiljade naših i 28 hiljada neprijateljskih vojnika.

Među žrtvama Kolubarske bitke bio je i Dimitrije Tucović, vođa srpskih socijalista.

Smrt je vojnike dočekivala u rovovima, natopljenim kišom i blatom, gubili su živote ne odustajući od borbe, gledajući se oči u oči s tuđinima razmenjujući smrtonosnu vatru.

Njihova žrtva bila je odlučujuća za dalji tok Prvog svetskog rata, pobeda je bila neočekivana vest sa fronta kada se srpskoj vojsci predviđao potpuni slom, ali su se crni dani tek spremali i do konačne pobede palo je još mnogo žrtava.

Kolubarska bitka proslavila je srpskog vojvodu Živojina Mišića.

Tekst smo objavili u okviru Projekta proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja na području Gradske opštine Lazarevac, u kome ova opština učestvuje i sufinansira ga. Stavovi izneti u ovom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Gradske opštine Lazarevac.

(Telegraf.rs)