"Zlatno zvonce" u Beogradu peva za svetinje: Humanitarni koncert za freskopisanje crkve u Slavoniji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz obnovu crkve, obnovljen je i Parohijski dom. Sve što je do sada rađeno, napravili su ili sami meštani, ili uz pomoć donacija dobrih ljudi. Organizatori se nadaju da će radovi na ovoj svetinji biti nastavljeni

Foto: Telegraf.rs

U želji da srpski narod podsete na svetinje u Slavoniji, koje su gotovo do temelja spaljene 1995. godine, pri čemu je uložen veliki napor u njihovu obnovu, udruženi u pravoslavlju sa saradnicima i prijateljima iz Ruskog doma, udruženja "Pravoslavna nit'', kantautorom i pojcem Aleksom Nedeljkovićem, gospođom Dubravkom Loncović, i njenim Umetničkim centrom "Anterija'', humanitarno muzičko društvo "Zlatno zvonce" organizuje koncert pod nazivom "Zvone zvona u našoj duši''.

-  Koncert će se održati 18. septembra, u Ruskom domu, sa početkom u 19 časova.Humanitarnog je karaktera, a sva prikupljena novčana sredstva biće upućena crkvi Svetog Dimitrija u Okučanima, u Slavoniji, kao pomoć za freskopisanje ove svetinje - saopštili su iz muzičkog društva.

Foto: Privatna arhiva

Ruskom i srpskom pesmom, pokušaće da dopru, kako kažu, do svih humanih i plemenitih ljudi, koji su spremni da pomognu svetinje u okviru, ali i van teritorije Republike Srbije, kao i da ojačaju međunarodno pravoslavno bratstvo, kroz tradiconalnu i duhovnu muziku.

- Crkva Svetog Velikomučenika Dimitrija, u centru Okučana, koja je tokom rata bila oštećena, trenutno je obnovljene fasade, i sa novim crepom, olucima i zvonikom. Obnova ove crkve, započeta je pre tri godine, ali se radovi ne nastavljaju zbog nedostatka sredstava.

Uz obnovu crkve, obnovljen je i Parohijski dom. Sve što je do sada rađeno, napravili su ili sami meštani, ili uz pomoć donacija dobrih ljudi. Organizatori se nadaju da će radovi na ovoj svetinji biti nastavljeni.

(Telegraf.rs)