Prekrečeni murali Gagarinu i Ridu u Zemunu: Preko njih urađenja srpska trobojka sa porukom za Kosovo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Savez komunističke omladine Jugoslavije osudio je to što su murali prekrečeni

Foto: Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Savez komunističke omladine Jugoslavije "sa gnušanjem obaveštava javnost da su u noći između petka i subote murali Juriju Gagarinu i Džonu Ridu prekrečeni u Zemunu". Kako je navedeno u saopštenju, murali su prekrečeni parolom "Kad se vojska na Kosovo vrati..."

- Napominjemo da ovaj šablonski grafit nema nikakve veze sa iskazivanjem patriotskih osećanja, već skrnavljenje dva umetnička dela mladih akademskih slikara koji su ulepšavali Zemun i Beograd. Ovim činom, građani Zemuna su zgroženi, jer je neko na nekreativan način, bez ikakvog razloga skrnavio nečiji umetnički rad i trud - navode iz Saveza.

Zidovi koji su, kako kažu, godinama predstavljali ruglo na zemunskom keju, zahvaljući četvoro mladih akademskih umetnika postali su lepše mesto na radost građana Zemuna i Beograda. Građani Zemuna su mahom ogorčeni i besni, a u prilog tome govore komentari na društvenim mrežama. Prekrečena umetnička dela su, osim estetskog, imala i edukativni karakter preko murala u komunikaciji sa mlađim generacijama.

- Namera, neznanje i glupost onih koji su prekrečili murale Juriju Gagarinu i Džonu Ridu, predstavlja činjenicu da su oni oskrnavili istorijske ličnosti koji su prepoznati kao simboli u današnjoj Rusiji, a koja

podržava Srbiju po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Poruka koja je tim činom poslata Rusiji je kao kad bi neko u toj zemlji prekrečio Nikolu Teslu i napisao "Krim je Rusija" i tvrdio da je to prijateljski čin - dodaju.

Mural Juriju Gagarinu su oslikale mlade akademske umetnice Helena i Teodora Jovanović u znak 60 godina od osvajanja kosmosa 2021. godine, a Džonu Ridu, Darko Pantelić i Margarita Smailova 2023. godine.

- Jurij Gagarin je bio sovjetski kosmonaut, narodni heroj Sovjetskog saveza (SSSR) i dobitnik brojnih drugih sovjetskih i međunarodnih medalja i priznanja, među kojima i jugoslovenskih. Jurij Gagarin predstavlja danas simbol ne samo u Rusiji, već u čitavom svetu. Njegovo delo je oličenje da snovi mogu postati stvarnost, kao i trijumf nauke koja doprinosi boljitku čovečanstva. Jedan od najprometnijih bulevara na Novom Beogradu nosi sa pravom njegovo ime - navode iz Saveza.

Džon Rid je bio američki ratni izveštač, pisac, osnivač Komunističke partije SAD, veliki prijatelj srpskog naroda i humanista. Zahvaljući njegovim ratnim izveštajima iz Srbije, svet se upoznao sa užasnim

stradanjima koje je austrougarska vojska počinila u Srbiji. Dela Džona Rida predstavljaju svetsku istorijsku baštinu, a sahranjen je pod zidinama Kremlja, te je jedan od retkih Amerikanaca koji je

simbol i u današnjoj Rusiji.

- Podsećamo, da Savez komunističke omladine Jugoslavije smatra da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije i mi smo jedni od retkih u Srbiji koji smemo da jasno kažemo da je taj deo naše zemlje okupiran od strane SAD i NATO pakta. Mi smo protiv imperijalističke i lažne države Kosovo organizovali na stotine međunarodnih akcija i niz drugih aktivnosti u Srbiji, te nemamo nikakvu potrebu da se bilo kome pravdamo po pitanju našeg patriotizma - dodaju.

Međutim, krečenje murala u Zemunu Juriju Ggarinu i Džonu Ridu ne predstavlja nikakv čin patriotizma, već banalosti i gluposti, čijim šablonizmom su oskranvljena umetnička dela koja su bila prepoznata

u Zemunu i Beogradu. Ovim primitivnim činom nisu samo prekrečena umetnička dela, već su prekrečene istorijske ličnosti koje su bili veliki prijatelji naše zemlje i našeg naroda.

- Ova budalaština je naišla na opravdani gnev građana i nanela veliku štetu ugledu Zemuna, Beograda i Srbije. SKOJ će nastavniti da podržava mlade umetnike koji će svojim delima obogaćivati ulice našeg grada, a svojom kreativnošću i radom će se boriti protiv gluposti i vandalizma. "Domovina se brani lepotom i lepim vaspitanjem", a ne banalnošću i primitivzmom! - zaključuju.

(Telegraf.rs)