"Kućica zdravlja" od danas na platou ispred opštine Novi Beograd: Pregledi bez uputa i zdravstvene knjižice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi dan vikenda rezervisan je za najstarije sugrađane, penzionere, dok se nedeljom "Kućica zdravlja" otvara za porodice sa decom

Foto:Gradska Opština Novi Beograd

Kućica zdravlja, svojevrsna mobilna ambulanta, od danas je na platou ispred opštine Novi Beograd.

U naredne dve nedelje, do 6. septembra, u terminu od 08.00 do 15.00 časova, građani i posetioci Beograda, moći će potpuno besplatno i bez prethodnog zakazivanja da obave preventivne preglede.

Predsednik opštine Novi Beograd Bojan Boban, pozivao je danas sugrađane da brzo i efikasno obave veliki broj specijalističkih pregleda i dobiju savet lekara za dalje lečenje ili savet kako da poboljšaju svoje zdravstveno stanje.

Foto:Gradska Opština Novi Beograd

- Opština Novi Beograd pokazuje društvenu brigu za sugrađane na različite načine, pa smo se zato bez dvoumljenja, u saradnji sa Domom zdravlja Novi Beograd, opredelili za realizaciju Projekta "Kućica zdravlja" - izjavio je predsednik opštine tokom otvaranja mobilne ambulante.

S obzirom na to da je Novi Beograd najmnogoljudnija opština u Beogradu, prema njegovim rečima, može se očekivati i da je potreba za lekarskim pregledima veća nego u drugim lokalnim jedinicama.

- Imamo veliki broj penzionera, radno sposobnog stanovništva, ali i mladih, koji će brzo i jednostavno, moći da provere svoj zdravstveni status i da se ukoliko je to potrebno, kasnije obrate nadležnim zdravstvenim ustanovama. U svakodnevnom životu čujemo poruku: „Zdravlje je najpreče“, a od lekara da je prevencija u mnogim slučajevima siguran lek, pa smo se time i rukovodili prilikom organizovanja "Kućice zdravlja" - naglasio je Bovan.

Dr Božica Novaković, v.d. direktora Doma zdravlja Novi Beograd, ističe da preventivni pregled čoveka može poštedeti mnogih poseta lekaru u budućnosti.

- Nadamo da će i ova naša akcija uticati na podizanje svesti o važnosti preventivnih pregleda za očuvanje i unapređenje zdravlja naših sugrađana - izjavila je dr Novaković, dodajući da je svrha preventivnih pregleda upravo sprečavanje pojave bolesti, kao i otkrivanje oboljenja u fazi kada još nema simptoma, jer su tada najveće mogućnosti za izlečenje.

Foto:Gradska Opština Novi Beograd

Medicinski timovi Doma zdravlja "Novi Beograd" će u "Kućici zdravlja" obavljati različite preventivne preglede bez uputa i bez zdravstvene knjižice.

Svaki dan će biti posvećen nekom od pregleda, pa je tako ponedeljak rezervisan za sve koji imaju ili sumnjaju na kardiovaskularne probleme, utorak je posvećen prevenciji jedne od najčešćih bolesti građana Srbije - dijabetesu, sreda je rezervisana za penzionere, četvrtak bolestima oka, petak je dan za žensko zdravlje.

Prvi dan vikenda rezervisan je ponovo za najstarije sugrađane, penzionere, dok se nedeljom "Kućica zdravlja" otvara za porodice sa decom. U sklopu prvih mesec i po dana koliko traje projekat koji za cilj ima podizanje svesti javnosti o važnosti rane dijagnostike i preventivnih pregleda, obavljeno je više od 10.000 preventivnih pregleda.

Kućica zdravlja je otvorena za sve državljane Republike Srbije na platou ispred opštine Novi Beograd. Projekat je podržala "Astra Zeneka".

(Telegraf.rs)