Najtužniji prizor na Kosančićevom vencu: Nacisti su je sravnili do temelja, danas ruševine obgrlila priroda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Između cigala proviri poneki plavi cvet, a niz zidine, poput zavese, sputila se zelena puzavica

Ogoljene zidine zarasle u travu i pokoji cvet koji je sam od sebe iznikao među ciglama, ostaci su mesta kojem su hrlili mnogi u potrazi za omiljenom knjigom. Na današnji dan 1941. godine Narodna biblioteka Srbije izgorela je do temelja pri naletu nemačkih bombardera, a njen celokupan fond je uništen.

U šupljini koja se nalazi na Kosančićevom vencu ostale su uspomene koje ovim prostorom odišu i danas. Mnoštvo književnog blaga pretvoreno je u pepeo tog 6. aprila 1941. godine.

Nakon svog stradanja priroda je obgrlila ostatke ove zgrade. Danas na ovom mestu ostale su ruševine kao spomenik nekadašnjeg kulturnog centra, a šipražje i trava zavladali su ovim prostorom. Između cigala proviri poneki plavi cvet, a niz zidine, poput zavese, sputila se zelena puzavica.

Kao i u godinama iza, danas je položen venac u znak sećanja na uništenje Narodne biblioteke Srbije. Okupljenim građanima obratili su se ministarka kulture Maja Gojković, izaslanik Vlade Savezne Republike Nemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Saracin i upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

(Telegraf.rs)