Slađana je žena ostavila s troje dece, tad je počeo pakao: Amputirane su mu obe noge, a želi da renovira kuću

Svako ko želi da pomogne porodici Marković neka kontaktira broj Fondacije "Zajedno za osmeh"  +381 64 2387 792.

Video: Slađanu iz Ovče su amputirane obe noge, sada živi u nehumanim uslovima i bori se za život

Slađan Marković iz Ovče je težak invalid već tri godine. Amputirane su mu obe noge zbog dijabetesa, koji je dobio od stresa, nakon što ga je supruga ostavila sa troje dece. Sve prostorije u njegovoj kući su u jako lošem stanju. Zidovi su puni vlage i oronuli, plafon je na više mesta ispucao i preti da se sruši. Kupatilo je takođe usko i neprilagođeno, njemu kao invalidu, pa zbog toga ga deca moraju prenositi u invalidskim kolicima do tuš kabine.

On kaže za naš portal da su tragični događaji počeli da se dešavaju od kada ga je supruga ostavila i kada je ostao prepušten sam da se brine o svoje troje dece, dva sina i jednoj ćerki, koji su školskog uzrasta.

- Od kada me je napustila tadašnja supruga 2018. godine počinju moje zdravstvene tegobe. Preživeo sam ogroman stres. Ona me je ostavila sa troje dece, dva sina i jednom ćerkom i otišla sa drugim čovekom. Više se nije pojavljivala, nije nas obilazila, vodio sam parnicu sa njom do 2020. godine, ali bezuspešno. Ja sam bio dijabetičar, kako sam ostao sam sa decom, ostao sam i bez finansija. Jurio sam, tražio sam poslove na sve strane, da zaradim da bih mogao da prehranim svoju decu i izvedem na put. 2019. godine, pojavio mi se tromb na desnoj nozi, nije bilo leka i amputirali su je, 2020. godine pojavio se tromb na mojoj levoj nozi i ishod je bio tragičan - započinje priču Slađan.

Ipak, koliko god da je teško, tu su mu pri ruci, njegova deca, koja su na sve načine spremna da pomognu svom bolesnom ocu.

- Imam velike probleme živeti u ovoj kući. Stariji sin je uz mene, ćerkica koja je 8. razred je tu i pomaže me. Ona je preuzela da mi sprema hranu. Deca su uz mene. Oni ne smeju da me ostave dugo samog. Ja slabije i vidim. Jednaput sam i pao sa invalidskih kolica. Jako je teško, šta da vam kažem - priča jecajući Slađan.

On kaže da planira da renovira celokupnu kuću, krećući od dečje sobe, ali zato mu je neophodan novac.

- Krenuo sam da radim zid u dečjoj sobi, dole ispod prozora sobe je prolazila kanalizacija, to je jako smrdelo, nije moglo da se živi. Ali, eto pomaže ko kako može, malo dobijam donacije, malo pomažu i ljudi dobre volje. Fala svima koji su mi izašli u susret, trudiću se, radiću i dalje - tvrdi Slađan.

On kaže da je od 2018. godine u invalidskoj penziji, takođe od pomoći ima i tuđu negu od 19.000 dinara, i od tog novca pomaže i finansira decu. Kako kaže, kada je bila korona, bio je neophodan internet, njegov mlađi sin je tada morao da ide kod komšije kako bi mogao da prati onlajn nastavu.

Goran Petrović, upravitelj Fondacije "Zajedno za osmeh" kaže za Telegraf da je potrebno renovirati sve prostorije u kući, pogotovo kupatilo koje nije prilagođeno invalidima kao što je Slađan.

- Od svih prostorija Slađana Markovića, najpre bi smo krenuli u renoviranje spavaće sobe za decu. Najpre želimo da stavimo predgradni zid kako bi smo odvojili prostorije u kojima mi bili dečaci, od prostorije u kopjoj bi bila njegova ćerka. Zatim je neophodno obnoviti instalacije u kući, da se postave gips ploče. zatim gletovanje, krečenje i sve što ode uz to. Samo za postavljanje gips ploča neophodno nam je 200 hiljade dinara.  Oko 100 hiljade dinara nam je potrebno za obnovu instalacija, da ne bi došlo do kratko spoja i da se ne bi kuća zapalila. Druga etapa renoviranja, jeste renoviranje kupatila koje nije prilagođeno Slađanovom ivaliditetu, on može kolicima da dođe do klozetske šolje, ali da bi se okupao, deca moraju kolicima da ga unesu u tuš kabinu. Dakle, praniramo da zazidamo postojeća vrata i da probušimo bočna vrata, zato nam je potreban vodoinstalater - objašnjava Goran i dodaje:

- Treća i četvrta etapa su postavljanje gips ploče na zidovima i plafonu u drugoj sobi, kao i postavljanje laminata i naravno sređivanje sobe gde se nalazi kuhinja. Tu je neophodno zameniti prozore, kao i ulazna vrata koja su propala i naravno, neophodno je Slađanu obezbediti ogrev za zimu da bi imao sa čime da se greje, kao i sredstva za ličnu higijenu.

Miladin Malić, sveštenik Hrama Sveta Petka poziva sve ljude dobre volje da pomognu porodici Marković u Ovči, te da združenim snagama možemo učiniti mnogo, jer se uskoro približava zima i vreme nam ističe, tako da se pozivaju svi da se obrate Goranu i njemu radi pomoći Slađanu Markoviću.

Svako ko želi da pomogne porodici Marković neka kontaktira broj Fondacije "Zajedno za osmeh"  +381 64 2387 792.

(Telegraf.rs)