Preslatka nutrija, glodar sličan vidri, viđena na Novom Beogradu: U prirodi u Srbiji gotovo da ih nema

Nutrija je jedan od najkrupnijih glodara na svetu

Foto: Privatna arhiva

Na Savskom keju na Novom Beogradu primećena je preslatka nutrija, glodar sličan vidri kom su ime dali španski konkistadori jer nutroja na njihovom jeziku znači upravo vidra.

Kako za Telegraf.rs objašnjava biolog Mirko Šević u Srbiji uglavnom i mogu da se vide na Novom Beogradu.

- Nutrije su kod nas su invazivne životinje. Nekada ih je bilo svuda po Srbiji jer su se brzo razmnožavale. Bilo je pitanje da li će da ugroze obalska staništa jer jedu trsku i kidaju je, kopaju, potkopavaju i uništavaju obalu. Ipak, u poslednje vreme ih je kod nas ostalo malo i ima ih samo u okolini Save i Dunava kod velikih gradova. U prirodi gotovo da ih nema - kaže Šević.

Nutrija je jedan od najkrupnijih glodara na svetu. Dužina tela varira između 35 i 65 centimetara, dok je rep dugačak od 25 do 45 centimetara. Teške su od četiri do devet kilograma, ali su registrovane i nutrije teške 14 kilograma.

Telo im je zdepasto sa kratkim ekstremitetima i cilindričnim, tipičnim "pacovskim repom", obraslim retkim dlakama i rožnim pločicama. Između prva četiri prsta zadnjih nogu imaju plovne mrežice.

Sekutići su im istaknuti, narandžasto-žute boje, a njuška beličasta. Dlaka ovog glodara je duga i oštra, sa gustom poddlakom, a boja varira od svetlih do tamnobraon tonova. Na farmama nutrije selekcijom su dobijene jedinke čistih boja krzna - belo, crno, zlatno-žuto... Prirodno uglavnom nastanjuju teritoriju Južne Amerike.

Video: Neobična životinja šokirala stanovnike Zagreba: Svi misle da je džinovski pacov

(Telegraf.rs)