Misterija nandu je rešena: Neobična ptica šepurila se Beogradom, sada je kući, a javio se i vlasnik

Nandu zna da pliva, a ono što je jedinstveno za ovu jedinku jeste da je čak i leteo. Ne svojim krilima, već u balonu

Printskrin: Youtube / TV Prva

Jedan čovek sa neobičnim ljubimcem, pticom nandu, koja izgleda poput noja, snimljen je proteklih dana kako se šeta Beogradom. "Uhvaćen" je na više lokacija i bio je prava atrakcija. A onda - bestraga je nestao. Nandu i gazda su se, zapravo, vratili kući u Sloveniju - bili su samo na turističkom proputovanju.

Cetinj, vlasnik ove ptice koja je zapalila društvene mreže, otkriva za TV Prva da su mu ptice spasle život. Posle teških operacija morao je da šeta, pa je našao ove neobične prijatelje. Trenutno ima dva nandua, a nekada je imao i noja. Sa ovim nanduom rešio je da proputuje sve evropske prestonice.

- Ovaj nandu je postao brend i imamo projekat da obiđemo sve glavne gradove u Evropi, a Beograd mi je bio šampionski, jer se Srbija ne nalazi u Evropskoj uniji, pa je nandu prvi put izašao iz EU - priča šaljivo Cetinj.

Ljubav prema pticama čoveku koji je bio na ivici između života i smrti vratila je i snagu i osmeh.

- Ja bih mogao da kažem da su mi ove ptice spasile život. Ja sam bio veoma bolestan, uradili su mi tri bajpasa kod srca, pa su mi promašili žile. Ja sam već bio u invalidskim kolicima. Operisan sam i trebalo je da šetam, pa sam išao u šetnju s mojim nanduima i pravim nojem - priča vlasnik.

Kako kaže, postao je svestan koliko je bio popularan u Beogradu tek kada je uključio ponovo mobilni internet, pošto mu je na proputovanju kroz Srbiju on bio isključen.

- Ja imam u Beogradu mnogo prijatelja. Jedna prijateljica mi je napisala da me traže veterinar i iz zoološkog vrta, da me jure po Kalemegdanu i po Knez Mihailovoj. A ja sam se sa nanduom baš slikao pred ulazom u zoološki vrt - priča Cetinj.

Nandu zna da pliva, baš kao i noj kog je gajio. Ali, ono što je jedinstveno za ovu jedinku jeste da je čak i leteo. Ne svojim krilima, već u balonu.

Kaže da ni veterinar nije verovao da će moći da pripitomi takvu pticu. Ali, već je imao iskustva sa sokolom i primenio je isti recept.

- Prvi uslov je da volite pticu, jer kad volite pticu, poklonite joj puno vremena i treba da se družite s njom, a ja sam se družio. Ja imam prijatelja veterinara i kad sam mu kazao da ću pripitomiti noja, on mi se smejao, kaže da se ovaj noj ne može odomaćiti. Mnogo se družim s pticama i imam vremena. Da ne bih šetao kod kuće počeo sam da idem unaokolo i da upoznajem ljude, sada se bavimo i terapijski ovim životinjama.

Cetinj se pohvalio da ima i magarca koji će uskoro posetiti Beč. On je pitom, već je bio na moru, a deca obožavaju da ga jašu.

Mnogo putešestvija je iza Cetinja injegovih životinja, a avanture tek slede. Budimpešta, cela Evropa, more, Triglav.

(Telegraf.rs)