Prolaznike šokirali porušeni spomenici na Groblju oslobodiocima Beograda: Ovo je objašnjenje

Na ovom groblju je sahranjeno 1.395 jugoslovenskih i 818 boraca Crvene armije

Foto: M. Dojčinović

Spomenici koji svedoče o bitkama za oslobođenje Beograda pre skoro osam decenija, sa imenima boraca kojima treba da se ponosimo zatečeni su razrušeni. Iako je prva pomisao bila da su pali pod rukama huligana koji danas tu slobodnu ne umeju da cene, istina je ipak nešto drugačija.

Iako je prirodno pomisliti da, rušeći heroje rušimo temelje naše slobode, kao i da ko zna kakva su njihova razmišljanja i ko je neprijatelj kog vide, te da svakako da nemaju ni najmanje svesti o tome koliko su ljudi koje su pogazili značili za njihovu slobodu dana, izmešteni spomenici ipak nisu njihovih ruku delo.

Kako za Telegraf.rs kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, spomenici su sa svojih mesta izmešteni jer se u prostoru Groblja oslobodilaca Beograda 1944. izvode radovi na sanaciji i restauraciji. U trenutnoj fazi izvode se radovi na sanaciji trasa ograde i nadgrobnih ploča parternog uređenja.

Zbog toga su, kako javlja naš reporter manje nadgrobne ploče iščupane i ispremeštane, a veći spomenici položeni umesto da ponosito stoje uspravno.

Devet manjih iščupanih spomenika postavljeni su nasred puta.

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. otvoreno je 20. oktobra 1954. godine i u njemu počivaju jugoslovenski i sovjetski borci poginuli u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine.

Groblje se nalazi u ulici Mije Kovačevića, prekoputa glavnog ulaza u Novo groblje.

Na ovom groblju je sahranjeno 1.395 jugoslovenskih i 818 boraca Crvene armije.

Video: Putin i Vučić položili vence na Groblju oslobodilaca

(Telegraf.rs)