Oglasio se vrtić koji je ispisao malog Nauma: Naveli što su raskinuli ugovor. Evo šta kažu Naumova mama i Gak

U vrtiću navode da nisu vršili diskriminaciju na bilo koji način

Foto: Privatna arhiva

Danijela Brozović, direktorka vrtića "Naša druga kućica" koji je ispisao malog Nauma Jovanovića (4), dečaka sa smetnjom u razvoju, uputila je našoj redakciji saopštenje povodom celog slučaja. Prenosimo ga u celosti, a u nastavku teksta prenosimo i odgovor dečakove majke.

Vrtić: Netačno je da je Naum "izbačen" zbog ličnih svojstava

"U vezi sa člankom "Mali Naum ipak ispisan iz vrtića, mama ne gubi nadu: Zavoleo je drugare, ali to nije dobra sredina za njega" i članka: "Gak o slučaju Nauma, kog je vrtić ipak ispisao: Tražićemo da im se oduzme licenca, a dečak će ići u državni" objavljenih na vašem portalu 1.4.2022. zahtevamo da objavite naš sledeći odgovor:

Netačna je tvrdnja da je maloletni Naum Jovanović "izbačen" iz našeg vrtića zbog svojih ličnih svojstava. Tačno je da je raskinut ugovor o njegovom prijemu u našu ustanovu i dete ispisano zbog neodgovarajuće saradnje njegovih roditelja sa nama, a što je predviđeno kao osnov za raskid u predmetnom ugovoru, pa smo prema tome, uprkos medijskom linču kome smo izloženi, raskidom ugovora samo preduzeli pravno dozvoljenu radnju.

Netačno je da je na bilo koji način vršena diskriminacija maloletnog Nauma i uvereni smo da ćemo to i dokazati u odgovarajućim postupcima.

Netačno je da nismo postupali po zapisniku inspekcije do 1.4. jer mi taj zapisnik do tada nismo ni primili, već smo ga primili tek 4.4.2022. godine, a u istom ne postoji obaveza da povučemo raskid, niti da imenovano dete primimo bez odgovarajućeg ugovora, što, uostalom, više i ne možemo učiniti jer je raskid ugovora stupio na pravnu snagu.

Netačno je da nismo primili maloletnog Nauma 1.4.2022. godine, jer on nije tog dana ni doveden u našu ustanovu, kao ni pre toga dana 31.3.

Netačno je da nismo preduzeli ni minimum napora da pomognemo u prilagođavanju ovog deteta na kolektiv, što je utvrđeno u postupku inspekcijske kontrole, a što je dobro poznato i roditeljima deteta.

Uvereni smo da gospodin Slavko Gak, gradski sekretar, prilikom javnog oglašavanja o ovom slučaju, nije imao potpunu i tačnu informaciju o svim relevantnim činjenicama.

Najzad, u interesu zaštite integriteta i prava dece, ne želimo da se upuštamo u javnu raspravu o ponašanju maloletnog Nauma prema drugoj deci, već samo napominjemo da smo imali i imamo obavezu da obezbedimo potpunu zaštitu sigurnosti i bezbednosti sve dece u našoj ustanovi i da smo sudu dostavili dokaze kojima smo raspolagali u tom smislu."

Naumova mama: Plaćali smo asistenta po preporuci vrtića i radili sve kako su tražili

Podsetimo, ovo je treći vrtić koji je ispisao Nauma, dečaka sa smetnjom u razvoju, iako se, priča njegova mama, dečak taman navikao i zavoleo drugare.

Ovaj "drugačiji" klinac rođen je kao terminska beba sa svega dva kilograma. Kao posledicu toga dobio je dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju. Kasnije je prohodao i progovorio, ali uz vežbe sa stručnjacima, sve je to stigao. Intelektualno se razvija kao i sva druga deca, s tim što i dalje ima socijalno-emotivnih poteškoća, odnosno napade agresije kojih je sve manje, ali zbog kojih je u vrtiću imao pratnju asistenta.

Naumova mama Jelena Petrović Jovanović povodom odgovora vrtića "Naša druga kućica", kaže za Telegraf.rs da su ovoj ustanovi još pre potpisivanja ugovora dostavili izveštaj defektologa u kome je taksativno bilo navedeno kako se Naum ponaša i kako tačno na to treba odgovoriti.

- Čak nam je defektolog dopustio da ostavimo njegov broj telefona kako bi iz vrtića u svako doba mogli da ga kontaktiraju i pitaju ako nešto nije jasno. Ja sam insistirala da se čuju sa defektologom. Meni, kao majci, nije bilo u interesu da lažem, naprotiv. Na prvom mestu mi je interes mog deteta i nisam želela da ga upišem negde gde ne bi bili sposobni da brinu o njemu. U vrtiću su pročitali izveštaj i rekli da nema problema, pa smo ga tu i upisali - priseća se Jelena.

Međutim, nakon nekog vremena su, kaže, tražili i da na njihovu preporuku roditelji plate asistenta koji bi bio svakog dana u vrtiću četiri sata sa Naumom.

- Mi smo na to pristali i angažovali asistenta kojeg su nam preporučili. Radili smo sve kako su tražili. Asistent je bila oduševljena Naumovim napretkom, što se može videti u njenim izveštajima. Međutim, kako nam je prenela, vaspitačica je uporno odbijala da prihvati Nauma i na kraju su nas pozvali da nam kažu da raskidaju ugovor - priča mama Jelena.

Ona dodaje da je gradski sekretar Slavko Gak, nakon što je inspekcija posetila vrtić i dostavila mu izveštaj, konstatovao kako su roditelji u potpunosti sarađivali sa vrtićem i da je bio uveren da će vrtić postupiti po preporukama inspekcije.

Slavko Gak: Inspekcija nedvosmisleno utvrdila propuste

Povodom odgovora vrtića, sekretar za dečju zaštitu i predškolsko obrazovanje Slavko Gak ponovio je za Telegraf da je inspekcija nedvosmisleno utvrdila sve propuste u ovom privatnom vrtiću i da je "uputila dalje Ministarstvu na postupanje, budući da jedino Ministarstvo može vrtiću oduzeti licencu za rad."

Video: Kosta je dete sa autizmom, obožava da peva, a ovako je skinuo Konstraktu

(Telegraf.rs)