Preslatka beba zoo vrta raste i napreduje: Mali orao Bumbar uživa u gnezdu, roditelji ga hrane i brinu o njemu

U Srbiji bradana u prirodi nema već 70 godina, pa nas ne iznenađuje što mnogi posetioci koje smo sreli u zoološkom vrtu nisu čuli za ovog orla

Beogradski zoo vrt krajem marta dobio je prinovu, malog orla bradana. U pitnaju je retka vrsta, jer je orao bradan najređi među nebeskim vladarima.

On je izašao iz prvog jajeta koje se izleglo, dok je pre toga bilo još dva neuspešna pokušaja.

Mali orao lepo se razvija, a iz Beogradskog zoo vrta stiže presladak prizor. Dok orlić nazvan Bumbar boravi u svom gnezdu, majka ga hrani kako bi napredovao i postao jaka ptica.

Procenjuje se da orlova bradana u Evropi ima svega 1.600. Zbog toga u zoološkom vrtu sa velikom pažnjom brinu o orliću. Gnezdo obilaze dva puta dnevno, dok ostatak dana razvoj ptića prate preko kamera, koje ga nadziru 24 sata dnevno.

Ptice su poput ljudi, traže pravog partnera. Par pradana iz zoo vrta prvo je morao da nauči kako da napravi gnezdo, brine o jajetu, a zatim i svojoj prinovi koje prvih nekoliko dana teško drži glavu uspravno i time roditeljima otežava hranjenje. Sada već iskusni, o svom Bumbaru brinu na smenu i veoma su uvežbani, a tome svedoći i napredak ptića.

Nažalost, u Srbiji bradana u prirodi nema već 70 godina, pa nas ne iznenađuje što mnogi posetioci koje smo sreli u zoološkom vrtu nisu čuli za ovog orla.

U planu je da poput Španije i Austrije, Srbija bude među zemljama koja je bradatog supa vratila u prirodu. Ipak, da bi se to ostvarilo potrebno je dosta vremena, jer za njihovu polnu zrelost mora da prođe od pet do sedam godina.

Iz zoološkog vrta rekli su ranije da će do kraja godine ovo pile ponosno pokazati svoja krila Beograđanima.

Video: Stigla prinova: Preslatki đavolčići uneli radost u zoološki vrt

(Telegraf.rs)