Mali Naum ipak ispisan iz vrtića, mama ne gubi nadu: "Zavoleo je drugare ali to nije dobra sredina za njega"

Sekretar za dečju zaštitu Slavko Gak primio je Naumove roditelje i obećao im saradnju i pomoć

Foto: Privatna arhiva

Malog Nauma Jovanovića (4) danas je zvanično i treći vrtić u Beogradu ispisao zbog njegove smetnje u razvoju. Reč je o privatnom vrtiću "Naša druga kućica" u kojem je, priča njegova mama, Naum najviše napredovao, zavoleo drugare, a i oni njega.

Inspekcija Sekretarijata za dečju zaštitu utvrdila je nepravilnosti u vrtiću i naložila da rade sa Naumom po protokolu, ali nije mogla da primora ustanovu da povuče raskid ugovora. Taj raskid stupa na snagu danas, 1. aprila, kada je Naum i zvanično ispisan.

- Primio nas je sekretar za dečju zaštitu Slavko Gak i uručio nam izveštaj inspekcije. Objasnio nam je da su vrtiću naložene mere koje mora da sprovede, jer nisu ispoštovali proces inkluzije. Kako nam je rečeno, vrtić je samo formirao tim za inkluziju, ali ništa dalje od toga. Trebalo je da naprave pedagoški profil deteta, mere individualizacije i individualno obrazovni plan. Paradoks je da je njima naloženo da ove mere primene, a neće imati na kome, budući da mi je direktorka vrtića rekla da ostaje pri raskidu ugovora - priča Naumova mama Jelena za Telegraf.rs.

Dobra stvar je što se lično sekretar ponudio da pomogne Naumu u pronalaženju vrtića u kojem bi konačno mališan i ostao.

- Jeste zavoleo drugare ovde, ali posle svega shvatam da to više nije dobra i bezbedna sredina za njega. Sada nam preostaje da pričamo sa defektologom i da vidimo kako je za Nauma najbolje da postupamo u narednom periodu - kaže Jelena.

Podsetimo, ovaj "drugačiji" klinac rođen je kao terminska beba sa svega dva kilograma. Kao posledicu toga dobio je dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju. Kasnije je prohodao i progovorio, ali uz vežbe sa stručnjacima, sve je to stigao. Intelektualno se razvija kao i sva druga deca, s tim što i dalje ima socijalno-emotivnih poteškoća, odnosno napade agresije kojih je sve manje, ali zbog kojih u vrtiću ima pratnju asistenta.

Asistent, koga je inače sam vrtić predložio roditeljima, nedavno je napisao pozitivan izveštaj o Naumovom napretku. Međutim, kao grom iz vedra neba, vlasnica je prošlog meseca pozvala Naumovu mamu Jelenu i samo joj, priča nam ona, rekla: "Mi moramo da raskinemo ugovor, on ne može više da ide u ovaj vrtić. Roditelji su se udružili i ujedinjeno su doneli odluku da moramo da ga isključimo iz ustanove".

Jelena, kaže, od roditelja druge dece nikada nijednu žalbu nije čula, ali zato, navodi, jeste od vaspitačice koja je izjavila da će raskinuti ugovor ako Nauma ne ispišu iz vrtića. Štaviše, vlasnici je tražila da održi roditeljski sastanak kako bi čula šta drugi roditelji misle o svemu, ali ona je, navodi Jelena, to kategorično odbila.

- Čula sam da je na kraju održala roditeljski sastanak, ali mene i supruga uopšte nije zvala - kaže nam Jelena.

U jednom vrtiću im tražili 700 evra za rad sa "problematičnom decom"

Naum je inače u vrtić krenuo sa godinu i po dana. Posle dve godine, Jelenu i njenog supruga su pozvali da im traže da plate specijalan paket za "problematičnu" decu od 699 evra, ili da Nauma ispišu.

- Naravno, posle takvog ultimatuma smo ga odmah ispisali - kaže Jelena.

Onda je Naum upisan u drugi vrtić gde je Jelena na samom prijemu rekla da Naum nema veliko kašnjenje, ali da problem postoji i da sa njim mora da se radi, mora da mu se nametne autoritet da bi prihvatio pravila.

- Oni su rekli "Nikakav problem, imamo u grupi tri vaspitača. Njegova uzrasna grupa je puna, ali ima grupa koja je par meseci mlađa". Nismo bili ni mesec dana, a onda su nas pozvali i rekli da oni to ipak ne mogu, da on "okrene sto i uplaši decu". Ispostavilo se da je u grupi sa dve godine mlađom decom i da su njoj dve vaspitačice, a ne tri kako je rečeno da će biti. Samo su jednog jutra rekli mom suprugu da tražimo drugi vrtić, a mene istog dana zvali da dođem ranije po Nauma i samo mi uručili sve njegovi stvari - priseća se mama Jelena.

Posle svega će ipak morati da traže i četvrti vrtić.

- Nije stvar u mom detetu. Ovo je problem svih roditelja dece koja imaju neki razvojni problem, koja su po bilo čemu drugačija, koja su, kako oni navode, "problematična". Toj deci je potrebno da budu prihvaćena, a ne odbačena. Njihov napredak je postepen, ali koristan za sve. Tako se svi učimo toleranciji i prihvatanju različitosti. Nisu sva deca isti, nisu ni svi odrasli, ali imamo samo ovaj jedan svet za sve nas - na kraju poručuje mama koja se, srcem Don Kihota, već upustila u borbu sa vetrenjačama.

(Telegraf.rs)