Zaštitnik građana pokrenuo postupak povodom slučaja bake iz staračkog doma: Puštena s modricama na rukama

Od nadležnog ministarstva Ombudsman traži da ga u roku od 15 dana obavesti o svim okolnostima i merama koje su preduzete u ovom slučaju

Foto: Privatna arhiva

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o mogućem fizičkom zlostavljanju korisnice privatnog doma za stare na opštini Voždovac u Beogradu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Od nadležnog ministarstva Zaštitnik građana traži da ga u roku od 15 dana obavesti o svim okolnostima i merama koje su preduzete u ovom slučaju, o tome da li privatni dom za stare ima licencu za rad, da li su u prošlosti dobijali prijave na rad ovog doma, da li su vršili inspekcijski nadzor u ovom domu i da li su ranije utvrdili nepravilnosti u radu i koje mere su preduzimali - navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Zaštitnik građana je 15. marta 2022. godine iz medijskih navoda dobio podatke da je korisnicu privatnog doma za stare u Beogradu unuk zatekao sa ogrebotinama po licu, sa podlivima na šakama i sa puno modrica.

Podsetimo, Telegrafu se obratio jedan od unuka bake G. B. (87), korisnice Doma za stare "Palma" koji je za naš portal naveo da je njegov rođeni brat, kada je otišao po svoju babu u ovu ustanovu, na njenim rukama video modrice, a na licu ogrebotine.

Kako je ispričao unuk, iz Doma su mu najpre rekli da ne dolazi po baku, koju su unuci želeli da prebace u državni dom na Bežanijskoj kosi jer ima urinarnu infekciju i temperaturu zbog čega pije antibiotike.

Njemu je to, dodaje, bilo sumnjivo, te je dom u kojem je baka smeštena pozvao ponovo, u nedelju.

- Tada je rekao da će svakako da dođe, a onda mu je druga sestra, odnosno zaposlena u domu rekla: "Nemojte da se iznenadite, baka ima ogrebotine i modrice". Odmah je otišao tamo, a najpre mu nisu dali da je vidi. Kada je ipak ušao u dom, video je da baka ima modrice od laktova do šaka na obe ruke i ogrebotine po licu - naveo je unuk G. B.

Dom "Palma": Upao joj šampon za vaške u oči

Vlasnica Doma za stare "Palma" iznela je za Telegraf.rs svoju verziju priče.

- Sredinom februara je jedna korisnica u dom donela vaške. Svi su počeli da se češu, a to se brzo širi, bio je to veliki problem za dom. Kupili smo šampon protiv vaški i njime tretirali sve korisnike. Među njima je bila i G. B. Jedna od zaposlenih je nanela taj šampon G. B. na glavu, koji se, inače, drži pola sata. Šampon je baki upao u oči, pa je počela da viče, vrišti i da beži iz kupatila - započinje vlasnica doma.

Kako kaže, radnice su morale da reaguju i da je zadrže, kako bi joj isprale šampon iz očiju.

- To je čist otrov, mogla je da oslepi i zato su sestre, da bi joj isprale oči, morale da je stisnu za ruke i drže. Tako su nastale te modrice na njenim rukama - objašnjava naša sagovornica dodajući da nije bila u domu kada je izbio ovaj incident.

Na pitanje otkud baki ogrebotine po licu, vlasnica je odgovarila:

- To se ona ogrebala kada je pokušavala da skloni kosu sa lica.

(Telegraf.rs)