Otvoreni radovi na izgradnji kanalizacije u Krnjači, projekat gotov za tri godine

Nova fabrika za preradu otpadnih voda i crpne stanice, koje su u planu, obuhvatiti kako novu, tako i postojeću kanalizaciju

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorili su danas radove na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u palilulskom naselju Krnjača, a projekat je vredan 55 miliona evra.

Radovi će biti završeni, kako je najavljeno, u naredne tri godine.

Momirović je istakao da su za državu sve beogradske opštine podjednako važne i da vlada ne pravi razlike kada je podizanje životnog standarda njenih građana u pitanju.

- Ovo je jedan kompleksan projekat kroz koji se gradi kanalizacija u Kotežu, Krnjači i Borči, kao i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se očuvala čistoća naših reka - kazao je Momirović.

Rekao je da je ovo samo jedan u nizu projekata kojim vlada investira u komunalnu infrastrukturu.

Ministar je najavio da su ovakvi projekti planirani i u Lazarevcu i Obrenovcu, kao i da za dva meseca počinje izgradnja kanalizacione mreže u Mladenovcu, Sopotu i Ostružnici.

Momirović je napomenuo da država nastoji da promeni ekološku strukturu u zemlji u narednih četiri godine, kao i da je plan vlade da investira u 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture u više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Zamenik gradonačelnika naveo je da je za izgrađu kanalizacije u Krnjači izdvojeno 55 miliona evra od čega je 35 zajam od Evropske investicione banke, a 20 miliona sredstava je obezbedio grad.

- U naredne tri godine završićemo kanalizaciju, koja se ovde obećava decenijama -kazao je Vesić.

Objasnio je da neki delovi leve obale Dunava već imjua kanalizaciju, ali da sav otpad iz nje odlazi u reku.

Najavio je da će nova fabrika za preradu otpadnih voda i crpne stanice, koje su u planu, obuhvatiti kako novu, tako i postojeću kanalizaciju.

Takođe, Vesić je rekao i da ovo nije kraj investicija na ovoj strani Dunava.

Naglasio je da se uskoro završava novi vrtić u Krnjači, kao i da je plan da se na levoj obali izgradi gimmazija i još jedna stručna škola.

On je dodao da će se u Borči kod BSK-a graditi sportski centar sa otvorenim i zatvorenim bazenom, kao i sportskim terenima.

Vesić je poručio da će ova obala i tramvajskim šinama biti povezana sa ostatkom grada, ali i da je plan da Zrenjaninski put postane brza saobraćajnica, sa sve nadvožnjacima i podvožnjacima, kako bi se bezbednost podigla na viši nivo.

(Telegraf.rs)