Sraman prizor na Novom Beogradu, klupica zatrpana smećem: Svako ko sedne, samo sruči svoj otpad na zemlju

Nečija namera da ovde postavi klupicu za sve koji bi da predahnu, izgleda da je donela više štete nego koristi

Foto: Marko Jovanović

Jedan drveni sto sa klupicama u Bloku 70 - mesto kao poručeno za predah taksista i prolaznika koji bi naručili neku hranu u obližnjem kiosku. U stvari, tako bi bilo kada bi se ljudi lepše odnosili prema ovoj klupici. Ona je sada pretrpana smećem i čitav "štek" pretvorio se u mini deponiju.

Mislili smo da je to do Dana zaljubljenih. Možda nekome bacanje smeća ne kvari romantiku, pa se jelo i pilo... Ali, kako nam kažu taksisti, takva slika je redovna pojava.

Reč je, inače, o prostoru koji je stešnjen između radnjica i uređenog blokovskog prostora. Na njemu se nalaze neki veliki betonski poklopci, a tu je i jedan pokretni toalet. Sve to zajedno izgleda poput onih budžaka na napuštenim mestima, koji se samo pune smećem.

- To ne čisti niko, samo mi taksisti kada se organizujemo. Kažu da niko nije nadležan... Tu se skupljaju noću, kupuju hranu i jedu, a za sobom ne počiste. Ostavili su im i neku kantu, ali je ona ubrzo odneta. Mi taksisti uvek nosimo kesu za smeće - pričaju nam taksisti sa obližnje stanice.

U lokalu brze hrane pored ovog rugla kažu da ne znaju ko pravi smeće.

- Mi naš deo održavamo - ispričala nam je radnica.

Nečija namera da ovde postavi klupicu za sve koji bi da predahnu, izgleda da je donela više štete nego koristi. Slika i prilika odnosa prema javnom dobru, odnosno prema jednom kutku koji je ničiji i svačiji.

Video: Ekološka katastrofa: Jezero Ćelije se puni smećem

(Telegraf.rs)