Ljudi su nam se žalili da u domu u Borči stare vezuju i zapostavljaju, pa smo otkrili da rade bez licence

Slutnje porodice da je njihova bliska osoba loše tretirana u domu dovele su nas samo do saznanja da je dom izgubio licencu

Foto: Shutterstock

Dom za stare u Borči "Nada" nema licencu za rad, ali je uprkos tome otvoren i prima nove korisnike - do ovog neverovatnog saznanja došli smo tragom priče jedne porodice, koja se anonimno obratila našem portalu, sa pričom o tome kako je njihov član porodice neljudski tretiran u ovoj ustanovi.

- Naš deka bio je smešten u ovom domu. Počeli smo da sumnjamo da on ne dobija pravovremenu terapiju, da nema negu kakvu zaslužuje i za koju smo platili uslugu. Deka je posle boravka u domu izgledao užasno, dezorijentisano, nismo mogli da ga prepoznamo. Saznali smo da u domu ima više korisnika nego što je to dozvoljeno, da spavaju čak i u bračnim krevetima, da ih vezuju i zapostavljaju. Dobili smo i fotografije kako to sve izgleda unutra i, verujte, bilo nam je loše samo kada gledamo to - ispričali su nam.

S obzirom na to da je reč o osetljivom pitanju, kao i da su u domu smeštene osobe koje su u teškom stanju demencije, kao i da su, nažalost, tužne slike nekada realnost, a ne samo posledica nemara, pre kontaktiranja doma odlučili smo da proverimo da li je bilo prijava inspekciji socijalnog rada.

Međutim, na naše iznenađenje, dom koji se uredno reklamira na internetu i radi, izgubio je licencu još u martu mesecu!

- Ovo ministarstvo je izdalo zabranu rada Domu za smeštaj odraslih i starijih lica "Nada" u Borči dana 18. 3. 2021. godine. Dom nema licencu za pružanje usluge domskog smeštaja odraslima i starijima. Od zabrane rada nije bilo prijave građana - kratak je odgovor Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U odgovoru se ne navode razlozi zatvaranja doma. Slutnje porodice da je njihova bliska osoba loše tretirana u domu dovele su nas samo do saznanja da je dom izgubio licencu.

Kada smo pozvali mobilni telefon i pitali da li primaju korisnike, dobili smo potvrdan odgovor.

Printskrin: Dom za stare Nada

Zatražili smo da nam pošalju licencu za svoj rad, što ih je zbunilo, ali su rekli da će to učiniti putem mejla, koji, međutim, nismo dobili.

U međuvremenu, ponovo smo kontaktirali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i zatražili da hitno provere naše navode da dom, uprkos zabrani, radi.

Printskrin: Dom za stare Nada

(Telegraf.rs)