Privatni vrtić nas košta 10.000, plaćamo i izostanke, Gak: Naša je preporuka da obračunavaju kao državni

- Osim apela, Grad ne može drugačije da utiče na principe rada privatnih vrtića, ali upozoravamo roditelje da pažljivo biraju vrtiće, jer mnogi od njih već imaju obračun odsustva dece kao i državni - kaže za Telegraf.rs beogradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak

Foto: Shutterstock

Roditelji čija deca idu u privatne vrtiće u mnogo su podređenijem položaju kada je reč o plaćanju boravka u odnosu na one čija deca idu državne. Osim što moraju mesečno prvo da izdvoje nešto više od 27.000 hiljada i plate vrtić, a onda da čekaju subvenciju od grada do 5.600 dinara koliko treba mesečno da ih košta vrtić, njima se naplaćuje i svaki izostanak deteta. Tako ih boravak u ovim ustanovama, obrni - okreni uvek na mesečnom nivou košta blizu 10.000 dinara.

U državnim vrtićima, boravak košta 5.600, i može biti samo niža cena u slučaju izostanka deteta. Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Slavko Gak kaže za Telegraf.rs da je njihova preporuka da i privatni vrtići koriste isti obračun kao i državni, ali da ne mogu da se mešaju u njihov princip rada, a roditeljima je uputio apel da biraju vrtiće koji ne naplaćuju izostanak. 

Kako za Telegraf.rs pričaju roditelji čija deca idu u vrtić, izostanak dece, imali opravdanje lekara ili ne, po danu im se naplačuje oko 780 dinara.

- Nek dete izostane 5 dana, to je već skoro 4.000. I 5.600 dinara koliko košta vrtić, dođosmo do 10.000 dinara. Vidimo da je Ministarsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo novi pravilnik za državne vrtiće prošlog meseca, i to sve ide u korist roditeljima. Nama je isto - priča za Telegraf.rs Anđela P., majka deteta koje ide u jedan privatni beogradski vrtić.

Većina, među roditeljima čija deca pohađaju privatni vrtić, nije imala drugog izbora usled manjka mesta u državnim. Anđela nam, doduše kaže, da im vlasnici čak i izlaze u susret, pa im ne naplaćuju sve dane, ali je pitanje da li će i ubuduće moći tako da bude jer vrtići na dnevnom nivou imaju obavezu da prijavjuju broj dece koji boravi.

- Vrtiću su prijavljivali broj dolazaka dece uglavnom krajem meseca. Tako su mogli i da ne prijave sve dane izostanka. Sada imaju obavezu da to rade svako jutro, samim tim moraju da prijavljuju svu decu - kaže ona.

Naime, od 1. novembra, kako je rečeno roditeljima Uredbom gradske uprave grada Beograda privatne predškolske ustanove dužne su da koriste platformu grada Beograda za sistem kontrole prisutnosti dece, i svakodnevno do 10 sati treba da prijave broj dece.

- Nama bi svejedno bilo kada se izostanak dece ne bi naplaćivao - kažu roditelji.

Gak: Roditelji da biraju vrtiće koji ne naplaćuju izostanak 

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Slavko Gak kaže za Telegraf.rs da je njihova preporuka da i privatni vrtići koriste isti obračun kao i državni, ali da se u njihov princip rada ne mogu mešati.

U beogradskim državnim vrtićima za svaki opravdani izostanak deteta (bolest/godišnji odmor roditelja) se cena umanjuje za 50 odsto po danu nedolaska. Prema najnovijem usklađivanju Pravilnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od septembra meseca u državnim vrtićima detetu se deset dana godišnje „neopravdanog“ izostanka toleriše, preko toga obračunava se 100 odsto. Otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u privatnim vrtićima, preporuka Sekretarijata vlasnicima privatnih vrtića je da i oni u svojim ustanovama primenjuju isti obračun, odnosno da za dane odsustva dece umanje račune, baš kao i državni - objašnjava Gak za naš portal:

- Budući da su to privatne ustanove, u čiji se princip rada ne možemo mešati, na roditeljima je da se prilikom izbora privatnog vrtića detaljno informišu da li je taj vrtić prihvatio preporuku istog načina obračuna ili nije, odnosno, da li za dane kada dete ne dolazi u vrtić naplaćuje umanjenu cenu što je roditeljima jako bitno.

Gak ističe da je princip Sekretarijata da primenjuje identičan tretman za decu i u državnim i u privatnim vrtićima te da se u podjednakom odnosu subvencionišu.

- To znači da Grad plaća 80 odsto ekonomske cene za boravak u državnom vrtiću, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto što je oko 5.600 dinara iako je ukupan mesečni trošak Grada za boravak deteta oko 28.000 dinara. Takođe, za boravak dece u privatnim vrtićima Grad Beograd subvencioniše iznos do 80 odsto od ekonomske cene, dok razliku plaćaju roditelji - navodi Gak za Telegraf.rs i dodaje osim apela Grad ne može drugačije da utiče na privatne vrtiće:

- Osim apela, Grad ne može drugačije da utiče na principe rada privatnih vrtića ali upozoravamo roditelje da pažljivo biraju vrtiće, jer mnogi od njih već imaju obračun odsustva dece kao i državni, odnosno umanjenje troškova za 50 odsto u slučaju odsustva deteta, te da to bude i njihov kriterijum prilikom izbora. Time bi onda samo tržište odnosno konkurencija među vrtićima mogla da utiče i na sve ostale da primene isti princip obračuna - rekao je Gak za naš portal.

Prema njegovim rečima u ovom trenutku Grad Beograd subvencioniše boravak 22.270 dece u 441 privatom vrtiću i na ime refundacije od 2015. godine roditeljima je isplaćeno ukupno 17,7 milijardi dinara.

Podseća da je ekonomska cena vrtića 28.015 dinara, da je iznos subvencije do 22.412 dinara što je 80 odsto ekonomske cene, a da je cena državnog vrtića 5.603 dinara, što je 20 odsto ekonomske cene.

U državnim sve drugačije

Podsećanja radi u oktobru je stupio na snagu Pravilnik o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koji je doneo ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, a na osnovu kojeg roditelji malo drugačije plaćaju boravak dece u državnim vrtićima, a sve na osnovu toga da li je i zbog čega dete izostajalo, kao i da li je njegov izostanak opravdan kako treba. Tako ubuduće u slučaju bolesti deteta, izostanka tokom godišnjeg odmora, ili u slučaju izolacije zbog korona virusa, vrtić će koštati upola cene. 

Tako se puna cena od nešto više od 5.000 dinara ne plaća u slučaju odsustva deteta zbog bolesti, ali samo ako se dostavi potvrda izabranog lekara, odnosno pedijatra. U tom slučaju plaća se 50 odsto od cene.

Upola cene plaća se i tokom odsustva za vreme godišnjeg odmora.

- U slučaju odsustva deteta u vreme korišćenja godišnjeg odmora roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta, a na osnovu uvida u rešenje o korišćenju godišnjeg odmora za roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika plaća se 50 odsto - navodi se u obaveštenju za roditelje.

Ovu cenu roditelji mogu da ostvare i u slučaju odsustva deteta zbog iskazane potrebe porodice da ono ne pohađa vrtić u trajanju ne dužem od 10 radnih dana u toku godine.

Izuzeci tokom korone

S obzirom na to da je u toku epidemija korona virusa, upola cene se plaća i ako je dete odsutno zbog karantina odnosno samoizolacije ili ako dete ne ide u kolektiv sve do prestankaepidemioloških mera.

- Definisano je i da u slučaju epidemija kada nadležni organ naloži mere koje iziskuju organizaciju neposrednog vaspitno-obrazovnog rada u ograničenim kapacitetima, kao i mere povlačenja deteta iz kolektiva (samoizolacija) zbog procene rizika od širenja zaraze za dane odsustva deteta usluga se ne naplaćuje. 50 odsto od utvrđene mesečne cene plaća se kada se roditelj sam opredeli da dete ne dolazi u kolektiv sve do prestanka važenja preporučenih epidemioloških mera - navodi se u saopštenju roditeljima i dodaje kako pravdaju izostanke dece:

- Potrebno je da navedene dokaze u slučaju odsustva deteta dostavite vaspitaču grupe najkasnije do poslednjeg dana u mesecu, a radi pravovremenog ispravnog obračuna.

Video: Tunel obezbeđuje prolazak dece do vrtića u Subotici

(Telegraf.rs)