Brucoši ulaze na Medicinski fakultet bez antitela ili vakcine, pred vežbe će morati da se testiraju?

Pojašnjava da će Senat doneti preporuku na nivou Univerziteta u Beogradu da studenti moraju biti vakcinisani, a ukoliko ne žele da prime vakcinu, moraće da se testiraju da bi prisustvovali nastavi

Foto: Shutterstock

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu pokazali su veliku odgovornost i pre letnjeg raspusta 75 odsto studenata četvrte, pete i šeste godine, koji imaju nastavu na kliničkim predmetima, primilo je obe doze vakcine, izjavila je prodekan za nastavu prof. dr Tanja Jovanović.

Ipak, među brusocima, tek 30 odsto njih je vakcinisano ili preležalo kovid, pokazala je anketa prilikom upisa na prvu godinu studija, a dr Jovanović se nada da je u međuvremenu veći broj njih odlučio da primi vakcinu.

U pojedinim zemljama, poput Austrije, univerziteti su doneli odluku da od zimskog semestra studenti medicine moraju biti vakcinisani, kako bi pohađali kliničke vežbe, a kako bi ostvarili pravo na studiranje moraju da uđu u proces imunizacije.

Dr Jovanović kaže da je takva opcija uzeta u obzir, ali da Ustav Srbije ne dozvoljava bilo kakvu vrstu uslovljavanja, pa se trenutno čeka odluka Senata, koja bi trebalo da bude doneta 8. septembra.

Pojašnjava da će Senat doneti preporuku na nivou Univerziteta u Beogradu da studenti moraju biti vakcinisani, a ukoliko ne žele da prime vakcinu, moraće da se testiraju da bi prisustvovali nastavi.

- U slučaju da studenti, zbog odbijanja imunizacije, moraju da rade testove, mora se doneti odluka na nivou fakulteta, u skladu sa okolnostima, koliko često se moraju testirati, kako bi redovno pohađali predavanja i praktične vežbe - pojasnila je dr Jovanović za Tanjug.

Prema njenim rečima, ovih dana Uprava fakulteta trebalo bi da odluči kako će se odvijati nastava u narednoj školskoj godini, a moguća su tri scenarija u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Dr Jovanović pojašnjava će se nastava, u slučaju idealnih epidemioloških uslova, odvijati u realnom okruženju, dok je druga mogućnost da se predavanja, koja podrazumevaju veliki broj studenata u zatvorenom prostoru, održavaju onlajn, dok bi se vežbe i praktični deo nastave održavali u realnim uslovima.

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije predviđeno da se i predavanja i vežbe održavaju onlajn.

Dr Jovanović podseća da su studije medicine veoma specificne, jer se vežbe odvijaju na klinikama, gde leže hronični bolesnici i osobe sa slabim imunitetom, koje su rizične grupe za teške oblike kovida 19, pa je vrlo važna prevencija, da studenti ne bi uneli infekciju u bolnice.

Ona je dodala i da postoji mogućnost da se zbog pogoršanja epidemiološke situacije, nastavnici i saradnici uključe u kovid sistem, što znači da neće biti dovoljno predavača za realizaciju nastave, ali da je fakultet spreman na takve uslove rada.

- Studenti i profesori su spremani za sve situacije, jer od prošle godine ima dovoljno snimljenih materijala i kliničkih vinjeta, koje studenti mogu da rešavaju onlajn i kod kuće - rekla je dr Jovanović.

Podsetila je da su studenti na početku prošle školske godine prvih šest meseci slušali nastavu uživo, potom se sa pogoršanjem epidemiološke situacije prešlo na onlajn sistem, a da su se, poslednjeg meseca školske godine, kada se smanjio broj zaraženih, studenti opet vratili u nastavne baze.

(Telegraf.rs)