Ovaj prolaz u Beogradu prvi se uređuje: Radovi se očekuju, zakupci lokala još ne znaju ništa

Stare crvene pokretne stepenice, propali plafon, prokišnjavanje i prepreke za invalide, takve slike bi, konačno, trebalo da nestanu

Foto: Mateja Beljan

Plafon samo što se ne obruši, grafiti su na sve strane, pokretne stepenice često ne rade - to je slika podzemnih prolaza u centru Beograda koji bi već ovog meseca trebalo da počnu da se rekonstruišu.

Tačnije, kako su nam rekli u "Putevima Beograda", koji su nadležni za njihovo održavanje, ukoliko sve bude teklo po planu, do septembra bi mogli da počnu radovi kod hotela "Balkan".

- Ugovorom o javno - privatnom partnertstvu sa elementima koncesije predviđeni su radovi u 7 podzemnih prolaza. Izvodiće se radovi u prolazima u Nušićevoj ulici, kod Palate Albanija, Terazije kod hotela "Balkan" i u prolazu kod Igumanove palate. Prema trenutnim planovima, a zavisno od dobijanja potrebnih saglasnosti, očekuje se da se u avgustu započne sa radovima u prolazu na Terazijama kod hotela "Balkan" - rečeno je iz ovog preduzeća za "Telegraf".

Međutim, vlasnici pojedinih lokala u prolazu kod hotela "Balkan" kazali su da za sada nisu dobili nikakvo obaveštenje o iseljavanju.

- Valjda će nas obavestiti na vreme, da ne dođe neko i kaže "od sutra se zatvara sve". Znamo da treba da se rekonstruiše, trebalo je to još u julu, ali niko nam za sada nije dostavio obaveštenje o tome kada će se to desiti - ispričala nam je jedna prodavačica.

- Kolega mi ništa nije rekao, znamo samo da treba, imate li vi neke informacije - upitao nas je jedan od prodavaca.

Prolazi nisu prljavi, ali zub vremena učinio je svoje.

- Ugovorna obaveza koncesionara je finansiranje, nabavka, izgradnja, postavljanje i povezivanje elemenata nekomercijalne urbane opreme u javnom interesu Grada Beograda, sređivanje delova podzemnih pešačkih prolaza, zamena postojećih pokretnih stepenica sa ugradnjom novih, održavanje i ugradnja novih liftova za invalide, održavanje nove i postojeće opreme, nabavke, postavljanja i povezivanja, kao i održavanje, opreme za prikupljanje i obradu svih relevantnih podataka o saobraćaju i instaliranje opreme za komercijalnu upotrebu u cilju kreiranja prihoda za Koncesionara i omogućavanja finansiranja i nekomercijalnog dela projekta na teritoriji grada Beograda na period do 25 godina - objašnjavaju u "Putevima Beograda".

Stare crvene pokretne stepenice, propali plafon, prokišnjavanje i prepreke za invalide, slike su koje bi konačno trebalo da nestanu.

Ukupna vrednost projekta procenjuje se na 35,249,569 miliona evra, rekao je ranije sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Video: Simboli Beograda u bojama srpske zastave zbog uspeha na OI

(Telegraf.rs)