Svi užasi podzemnih prolaza u Beogradu

Još je i najmanji problem to što su zidovi išarani i prepuni grafita

Foto: Nikola Tomić

Podzemni prolazi u glavnom gradu su za izbegavanje. Koristi ih samo ko mora, kada ne postoji pešački prelaz na površini. Iz mnogih dopire miris urina, a još je i najmanji problem to što su zidovi išarani i prepuni grafita.

Više nas brine slaba osvetljenost i polupane pločice, pa u polumraku ne vidite gde stajete.

- Podzemni prolazi u Beogradu su u veoma lošem stanju, ruinirani, a pojedini čak i nebezbedni, zbog čega je Grad Beograd sa koncesionim partnerom počeo sa sveobuhvatnom sanacijom i pripremom svih neophodnih saglasnosti za predstojeće rekonstrukcije - rekao je ranije za Blic zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je u aprilu podsetio da su za sada gotovi podzemni prolazi na Novom Beogradu i to četiri ulaza kod TC Ušće i isto toliko u Ulici Jurija Gagarina. Zamenjena je rasveta i stakla na nadstrešnicama. Skinuti su grafiti, okrečeno je i urađena zaštita. U Jurija Gagarina ugrađene su i nove pumpe za izbacivanje vode, kao i odvodi kišne kanalizacije.

Planirano je bilo da da budu promenjene nadstrešnice i postavljeni liftovi za invalide u svakom podzemnom prolazu. Svi grafiti će biti skinuti, biće postavljena antigrafit boja, tako da će se svaki novi grafit čistiti običnom vodom, a biće urađeni i potpuno novi eskalatori i stepenice. U svim podzemnim prolazima biće postavljena i nova rasveta, kao i zaštitne kamere.

Da se podsetimo izgleda podzemnih prolaza u Beogradu:

Podzemni prolaz Terazije

Podzemni prolaz Ušće

Podzemni prolaz Sajam

Podzemni prolaz Blok 44:

Podzemni prolaz Sava centar

Podzemni prolaz Zeleni venac

(Telegraf.rs)