Deo beogradskog naselja sa leve obale Dunava prelazi na džambo kontejnere

Promena tehnologije odnošenja otpada u Borči

Foto: JKP "Gradska čistoća"

JKP "Gradska čistoća" u delu naselja Borča od sutra kreće u projekat promene tehnologije sakupljanja i odnošenja otpada u ovom beogradskom naselju. Oko 500 klasičnih nadzemnih kontejnera zapremine 1.1 metar kubni, u narednih nekoliko dana biće zamenjeni sa 170 novih džambo kontejnera zapremine 3.2 kubika.

Prednost džambo kontejnera ogleda u tome što oni zauzimaju manji deo javne površine, a zaprimaju veće količine otpada. Takođe, poklopci ovih kontejnera su uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati otpad van kontejnera. On se otvara pomoću nožne papuče, što sugrađanima znatno olakšava upotrebu kontejnera. Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo kontejneri imaju i prednost u tome što nemaju točkiće pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima "Gradaske čistoće", gotovo onemogućeno. Nesavesnim izmeštanjem kontejnera se učesnici u saobraćaju dovode u opasnost, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo kontejnere rešava ovaj problem.

Marko Popadić, direktor JKP "Gradska čistoća" Beograd, rekao je da je ova akcija jedan od načina buđenja svesti kod sugrađana o značaju ekologije i očuvanja životne sredine.

- Stalnim podsećanjem na značaj pravilnog odlaganja otpada, zajedno doprinosimo životu u čistijem i zdravijem okruženju. Beograd je veliki grad koji se konstanto širi i raste, a tehnologije u komunalnom sistemu moraju pratiti njegov razvoj i potrebe. Polako usvajamo nove navike i tehnologije, jer se moramo ponašati odgovorno prema generacijama koje dolaze i pokazati im kako se sa brigom odnosi prema svom domu - kazao je Popadić i najavio iste akcije u narednom periodu za delove GO Voždovac, Novi Beograd i Zemun.

(Telegraf.rs/PR)