Kako je jezero kod Beograda od bare pune kanalizacije postalo oaza koja može biti hit na Instagramu

Još jedna destinacija koju ćete rado posećivati, prizor je prelep

Jezera: Trešnja u naselju Mala Ivanča, Duboki potok, Bela reka, Rabrovačko jezero, zatim Pariguz, Rakina bara i druga, jesu razvojni potencijal Beograda. Ona su značajan ali za sada neiskorišćen turistički potencijal Beograda. Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić saopštio je na svom Fejsbuk profilu da je jezero Trešnja, udaljeno 30 kilometara od Beograda, vraćeno u život, te da je reč o uspešnom projektu Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Instituta za šumarstvo.

Prema njegovim rečima, jezero je pretilo da postane bara puna kanalizacionog otpada.

- Zahvaljujući našem projektu koji su realizovali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda i Institut za šumarstvo u jezero Trešnja vraćen je u život.

Do pre dve godine, jezero Trešnja, koje se nalazi na tridesetak kilometara od Beograda između Avale i Kosmaja, pretilo je da postane bara puna kanalizacionog otpada. U njemu je tada ostala još po neka riba, a rakovi, zmije i žabe odavno su napustile jezero zbog zagađenja.

Danas je situacija drugačija! Kad dođe proleće, pa priroda počne da buja, ovo će sigurno biti jedno od omiljenih mesta za slikanje i objavljivanje fotografija na Instagramu.... bar su u godini za nama tako "prolazili" zanimljivi prizori iz Srbije.

Naši stručnjaci postavili su na jezero pedeset plutajućih ostrva na kojima se nalaze kana, trska, barska perunika, sibirska perunika, vodena bokvica i potočnjak. Ove biljke pokazale su se kao odlični prečišćivači vode.

Nakon poslednjih analiza kvalitet vode je prešao u prvu kategoriju. Na isti način, primenom sistema takozvane fitoremedijacije, „oživećemo” svih 12 beogradskih jezera - stoji u Vesićevoj Fejsbuk objavi.

(Telegraf.rs)