Kako izgledaju prvi dani u školi gde se pojavila korona: Neka pitanja su ostala bez odgovora

Dete iz Osnovne škole "Braće Jerković" nema simptome

Osnovna škola "Braće Jerković "Foto: Google Street View, Shutterstock

Vest da su roditelji pustili đaka trećeg razreda Osnovne škole "Braće Jerković" u Železniku na časove dok je čekao test na koronu, koji je pokazao da je pozitivan, odjeknula je u javnosti. Tim povodom oglasila se i docent dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

- Sve dok dete nema nikakvih simptoma ili znaka oboljenja, uz primenu mere zaštite, odlazi u školu i nema potrebe za testiranjem. Treba posetiti lekara i ispratiti zdravlje deteta jer nijedno dete neće biti infektivno dok nema simptoma - rekla je Jovanović gostujući u emisiji Jutro na TV prva.

Kako je kazala dete koje ide u Osnovnu školu "Braće Jerković" u Železniku nema simptome.

Na pitanje šta treba da rade roditelji kad neko u porodici ima povišenu temperaturu, Jovanović je objasnila da je jedna od preporuka da dete ne ide u školu i da prati nastavu online.

Međutim, ako dete nema simptome ili znake oboljenja, kako je navela sagovornica, učenik može da odlazi u školu uz primenu mere zaštite.

Ovom prilikom je u emisiji gostovao i Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje. On je objasnio da su deca i učiteljica đaka koji je pozitivan na koronu do kraja nedelje u izolaciji.

- Deca pohađaju nastavu na daljinu - objasnio je Pašić.

Dete koje ide u Osnovnu školu "Braće Jerković" u Železniku nema simptome Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na pitanje zašto do kraja nedelje da budu u izolaciji odgovorio je da je takav dogovor sa zdravstvenim delom.

- Kako bi se ispratila cela situacija dogovor je da budu u izolaciji do kraja nedelje, ali se simptomi obično javljaju posle dva do tri dana - napomenuo je Pašić.

OSNOVNA ŠKOLA "BRAĆE JERKOVIĆ"

S obzirom na to da je na časove došao đak koji je pozitivan na koronu kontaktirali smo s direktorkom Osnovne škole "Braće Jerković" Violetom Marković kako bismo saznali koje su mere preduzete kako bi se sprečilo širenje virusa, kao i kako izgledaju prvi dani u ovoj školi nakon nemilog otkrića.

- Nakon što je škola po završetku nastave, obaveštena da jedan učenik trećeg razreda pozitivan na virus kovid 19, a bio je na nastavi, preduzete su sve mere prema uputstvu o postupanju u toj situaciji i prema preporukama Kriznog štaba. Učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn - objašnjeno nam je u vidu saopštenja.

Sve dok dete nema nikakvih simptoma ili znaka oboljenja, uz primenu mere zaštite, odlazi u školu i nema potrebe za testiranjem Foto: Tanjug/AP

U njemu se navodi da dete nije imalo nikakvih simptoma, da su se u učionici sve vreme poštovale preporučene epidemiološke mere i da će druga grupa učenika istog odeljenja, nastavu da prati u školi, kako su se sami izjasnili.

- U školi je izvršena dezinfekcija svih prostorija u skladu sa merama epidemiološke službe, a škola sprovodi i realizuje sve propisane mere zaštite od Kovida 19 - stoji u saopštenju.

Na pitanja da li je danas neko dete prijavilo tegobe, da li je đak koji je pozitivan na koronu bio u kontaktu tokom raspusta sa nekim drugom ili drugaricom iz odeljenja, da li su deca, roditelji i zaposleni uplašeni zbog toga što je đak sa koronom bio u školi, da li je neko mimo odeljenja u kom je đak sa koronom, tražio da pređe na online nastavu, nismo dobili odgovor od direktorke Osnovne škole "Braće Jerković" Violete Marković.

Ista pitanja smo postavili i ministarstvu prosvete, tehnike i tehnološkog razvoja. Odgovorili su nam da su to pitanja za školu.

Video: Tiodorović: I roditelji i nastavnici treba da vode računa da li su se deca zarazila

(Telegraf.rs)