Deca sa mamom danima čiste smeće u parku u Borči: Drugi gledaju, pa namerno bacaju opuške pred njih

Ova majka troje mališana kaže da joj nije teško da počisti svaki put kad dođe na dečje igralište, ali ni njenoj deci kojoj je strašno to što svakog dana zatiču

Foto: Privatna arhiva

Andrijana Cvetanović (27) iz Borče svoju decu od malih nogu uči koliko je važno da sačuvaju svoju životnu sredinu, a čini se da je prethodnih dana održala lekciju i čitavom naselju, pa i svima nama o tome kako je moguće da jedna osoba iznova i iznova sama održava dečji park čistim.

Jer, to je ono šta Andrijana radi, uz pratnju svojih mališana koji i sami gotovo svakog dana čiste brdo smeća koje za sobom ostavljaju oni koji se u parku okupljaju tokom noći.

Kako kaže za Telegraf.rs, to je park u kojem se deca igraju preko dana, a kao majka troje dece, ne može da dozvoli da ona borave u mestu koje je krcato staklenim flašama.

- Stalno u parku zatičem puno stakla. Roditelji sede pored staklenih flaša, iako ne znaju da li njihovo dete može da uzme tu flašu, da je razbije i povredi se. Govore mi čak: "Jao, pa i vaša deca čiste? Ima vremena, naučiće" - kaže ova mlada žena dodajući da smatra da je ispravno da svoju decu tome treba da uči upravo dok su još mala.

Andrijana priča i da nema puno podrške od onih koji se zateknu u parku dok ona čisti otpatke. Dok sa mališanima skuplja nered ostavljen iz prethodne noći, drugi ih samo gledaju.

Andrijana Cvetanović danima čisti park u Borči, Foto: Privatna arhiva

Bilo je i onih koji su namerno, pred njom, bacali opuške tek završene cigarete.

- Svi kažu: "Bravo", a niko neće da počisti ili da pita da pomogne. Kažu da neće da čiste jer nisu oni to napravili. Ali zašto da ne počistimo? Meni nije teško. I svaki put kad odem, čistiću - kaže Andrijana kojoj su se priključile i ćerkice njenih drugarica.

A deca se ne bune, kaže naša sagovornica. Naprotiv, imaju svest o tome da njihov park treba da bude čist i svaki put kad vide smeće kažu: "Strašno šta su uradili, mi ne možemo da verujemo".

Može i ovako - očišćen park za decu, Foto: Privatna arhiva

Andrijana kaže da planira da organizuje akciju čišćenja i nada se da će joj se sledećeg vikenda priključiti više ljudi.

Kako ističe, još veći problem stvara i to što u celom igralištu, odnosno u celom parku postoji samo jedna kanta, ali se nada da će i to uskoro biti rešeno od strane nadležnih organa.

U videu koji sledi pogledajte kako mališani, udruženi, sa rukavicama, skupljaju nered koji su ostavili odrasli, oni koji su sigurno neodgovorniji i manje svesni značaja zaštite životne sredine od njih.

(D. Simić)