Umesto brodićem Novobeograđani će do Ade ići mostićem: Ova ideja stara je više od pola veka

Kako piše Kaldrma BGD, most kojim će moći da se dođe na Adu sa Novog Beograda bio je predviđen još prvim urbanističkim planom 1969. godine

Foto: Grad Beograd

Ada i Novi Beograd spojeni su Mostom na Adi, ali, brodići preko Save i dalje su popularni, a ideja o novom pešačkom mostu koji će direktno povezati Blok 70 i omiljeno kupalište mnogih Beograđana stara je više od pola veka.

Kako piše Kaldrma BGD, most kojim će moći da se dođe na Adu sa Novog Beograda bio je predviđen još prvim urbanističkim planom 1969. godine. Ipak, prošlo je pola veka, a da ovaj suštinski zahvat nikada nije bio ostvaren.

Tek pre dve godine najavljena je izgradnja pešačko-biciklističkog mosta kojim će konačno biti direktno povezane najveća beogradska opština i najveća oaza zelenila i rekreativnog odmora. Idejno rešenje novog mosta predstavljeno je aprila 2020. godine, a izgradnja najavljena za proleće 2021. godine.

Izgradnjom tog mosta konačno će biti ostvarena kompletna vizija beogradskih planera iz šezdesetih godina XX veka da se zapuštena i poludivlja Ada Ciganlija pretvori u jedno od najlepših i najvažnijih mesta u Beogradu, na korist svih građana i gostiju. I to - 52 godine kasnije...

Video: Tranzitna žila kucavica Srbije: Ovoj opštini je novi Koridor doveo najviše turista

(Telegraf.rs)