Ako neko pokuša da uđe u vozilo GSP bez maske i rukavica, ovo će se desiti: Stop, pa komunalna

Osoba sa simptomima ili sumnjom na infekciju ne sme da uđe u vozilo gradskog prevoza

Video: Ako neko nema masku vozač zaustavlja autobus i zove komunalnu policiju

U vozilu javnog prevoza, koji će u Beogradu funkcionisati od 8. maja, važiće nova pravila usled pandemije korona virusa. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, zaštitna oprema je obavezna kako za putnike, tako za vozače.

Ulaz će biti moguć samo na prednja vrata, a trasportna preduzeća zadužena su da obezbede i kontrolore u vozilu koji će voditi računa da putnici ulaze sa maskama i rukavicama.

Ipak, ukoliko se desi da neko na silu uđe, bez mera zaštite, predviđen je scenario za rešavanje takve situacije.

- U autobus neće moći da uđe niko bez maski i rukavica. Ako neko neko pokuša da uđe u vozilo, a da nije ispunio obaveze, vozač zaustavlja vozilo, a mi pozivamo komunalnu miliciju - naveo je gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević na koji će se način to regulisati.

Kako se danas saznalo, 1.290 vozila biće na raspolaganju zaposlenima u Beogradu, koji su obukvaćeni prvom fazom vraćanja javnog prevoza u funkciju. Obezbeđeno je i 100 dodatnih vozila, koja će biti ubačena u saobraćaj u slučaju da to potreba naloži.

Vraćanje prevoza u funkciju biće obavljeno u četiri faze. Posle zaposlenih, gradski prevoz će početi da koriste i učenici, utom svi ostali mlađi od 65 godina i na kraju populacija starija od 65 godina.

Sve piše

Na snimku koji je načinio naš video reporter u vozilu gradskog prevoza, vide se nalepnicama označena mesta predviđena za sedenje i stajanje, vrata previđena za ulaz i izlaz iz vozila, kao i mere samozaštite, ali i nova pravila u vožnji. Prvo od njih je da osoba sa simptomima ili sumnjom na infekciju ne sme da uđe u vozilo gradskog prevoza.

Video: Ovako će izgledati raspored sedenja kada bude proradio gradski prevoz

(Telegraf.rs)