Curio amonijak kod BIP-a, trovanje radnika: Hitna pomoć i vatrogasci na licu mesta, blokirana Gazela

Osam radnika je odvezeno na Vojno-medicinsku akademiju zbog posledica udisanja amonijaka

Printskrin: Youtube/Republika

Na auto-putu Beograd - Niš, kod BIP-a, došlo je do curenja amonijaka iz ove fabrike, saznaje Telegraf.rs. Prema prvim informacijama, nekoliko radnika je u Hitnoj pomoći zbog posledica udisanja ove hemikalije. Kako nezvanično saznajemo, curenje hemikalije je prestalo, a za Telegraf.rs je potvrđeno da je u pitanju amonijak.

Kako saznajemo, povređeni radnici su stabilno, neki od njih imaju iritaciju očiju i gornjih disajnih puteva uz nadražajni kašalj. Od 13 koji su došli u ambulantu, osam je odvezeno na VMA, a ekipa Hitne pomoći je na licu mesta pregledala još četiri radnika. 

Na licu mesta bili su policija, vatrogasne službe i ekipe Hitne pomoći.

Gazela je bila blokirana, a kod Sava centra zastoj u saobraćaju.

Kako su neki očevici tvrdili, tim delom grada se širio jak neprijatan miris, a ekipe Hitne pomoći nisu odmah mogle da priđu. Jedna ekipa odvezla je pet radnika iz ambulante na VMA, a još dva vozila Hitne pomoći bila su spremna da prevezu povređene.

Amonijak (NH3) je industrijska hemikalija sa širokom primenom u sintezi plasti­ke, eksploziva, veštačkih đubriva, azotne kiseline, insekticida, kao i u mnogim dru­gim oblastima.

Na običnoj tempe­raturi je bezbojan gas, oštrog, karakteri­stičnog mirisa koji je prvi znak upozorenja na moguće izlaganje ovom gasu. Tečni amonijak je 10-33% rastvor ovog gasa, ko­ji može dati pri kontaktu sa kožom promrzline I do III stepena.

Simptomi izlaganja

Nekoliko sekundi nakon iznenadnog izlaganja visokim koncentracijama gasa, do­lazi do naglog gušenja, pojave konvulzija, koje su uslovljenje hipoksijom i smrtnim ishodom.

Nakon izlaganja visokim koncentracija­ma amonijaka javljaju se: inicijalni simptomi iritacija konjuktiva sa suzenjem, bolovima u očima, iritacija gornjih respiratornih puteva, jak nadražajni kašalj, bolovi iza grudne kosti, tahikardija...

Video: Blokirana Gazela, kod Sava centra zastoj zbog curenja amonijaka kod BIP-a

(Telegraf.rs)