Čučković: Morski hidrogliser je naša budućnost. Od Obrenovca do Beograda za 30 minuta

Ideju predsednika opštine Obrenovac pojedini sugrađani ipak su malo teže prihvatili

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, smatra da bi prava stvar za budućnost ove beogradske opštine bio hidrogliser, koji bi Obrenovčane prevozio do centra prestonice za svega 30 minuta.

- Budućnost javnog prevoza na relaciji Obrenovac-Beograd je rečni prevoz. Na tržištu se pojavio KOMET, hidrogliser proizveden u Rusiji kapaciteta više stotina ljudi. Putovanje na relaciji Obrenovac-Beograd (Rojkovac-Zabrezje-Zabran-Barič-Beton hala Beograd) trajalo bi 30 minuta. Da, mi to mozemo! - izložio je svoju viziju Čučković na Tviter nalogu.

On je uz to priložio slike maketa i ilustracije morskih glisera Kometa-120M i Ciklon-250M, koji se u Rusiji koriste za putovanja od Sevastopolja do Jalte. Tačnu cenu ovih glisera nije lako naći, jer se Kometa 120m tek prošlog leta pojavila u upotrebi, ali po podacima iz ruskih medija, cena za ovo plovilo varira od 4.180.000 do 4.875.000 evra. Karta u jednom pravcu za tu dužu relaciju iznosi 500 rubalja, što će reći oko 850 dinara.

Dok su se jedni sa nostalgijom setili vodenog saobraćaj koji je funkcionisao kroz istočnu Srbiju 1970-ih godina prošlog veka, Čučkovićevu ideju pojedini sugrađani ipak su malo teže prihvatili.

- Duž desne obala Save od Obrenovca do Beograda nalazi se milion raspalih splavova, daščara, limenih objekata, kontejnera, svega i svačega koji svaki dan izbacuju fekalije, đubre u reku, a ti pričaš o gliserima i rečnom saobraćaju. Niko nema dozvolu, sve divlje - napisao je jedan pecaroš.

- Ovo osim što košta k'o 30 autobusa, isto toliko i goriva troši - dodao je Predrag.

(Telegraf.rs)