Haos na ulicama u Beogradu: CarGo u protestu sa više od 500 vozila, izbegavajte ove ulice (MAPA) (VIDEO)

Beograđani, naoružajte se strpljenjem i danas posle posla pažljivo isplanirajte povratak kući

Preko 500 vozila krenulo je u podne od Kvantaške pijace do zgrade Vlade, u okviru protesta koje je kompanija CarGo najavila za danas. Kako će protest trajati verovatno do kasnih poslepodnevnih sati - kolaps je u najavi.

Nemanjina ulica od Kneza Miloša do Sarajevske blokirana je za saobraćaj zbog protesta udruženja CarGo, a u okolnim ulicama vožnja je otežana kao i u delovima grada kroz koje kolona vozila još prolazi.

- Kolona će ići auto-putem u dve trake do prvog prstena kod "Štark arene", zatim će skrenuti levo u Ulicu španskih boraca, pa zatim u Bulevar Mihajla Pupina - poručili su iz ove kompanije.

Mapa kretanja Ilustracija: Telegraf

Nakon toga, vozila će nastaviti preko Brankovog mosta, Brankovom ulicom, kroz Terazijski tunel do Trga Nikole Pašića.

- Planiramo zaustavljanje kod Skupštine grada kako bismo pozdravili gradske čelnike - dodaju iz firme CarGo.

Protesti vozača Foto: Tanjug/Filip Krainčić

Kolona će se zatim Ulicom kneza Miloša spustiti do raskrsnice sa Nemanjinom, odnosno zgrade Vlade Srbije, gde će se okupljenima, oko 15 časova, obratiti čelnici CarGo.

- Prijavljeno je 500 vozača za protest, a u 15 sati pozivamo i građane da dođu ispred Vlade Srbije da nas podrže u borbi za digitalnu i modernu budućnost Srbije - rekli su iz ove kompanije.

Car Go krenuo u proteste Foto: Tanjug/Filip Krainčić

Ovo udruženje građana tvrdi da su se na taj korak odlučili jer im novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji je stupio na snagu početkom februara, ne dozvoljava da rade na način kako su radili do sada.

Oni su dodali da njihova aplikacija danas neće raditi, baš zbog učešća na protestima.

CarGo neće raditi dnas Foto: Telegraf.rs

Predsednik Udruženja i direktor kompanije CarGO, Aleksandar Vučić i Vuk Guberinić, kako je najavljeno, obratiće se ispred zgrade vlade, a njihovi zahtevi su, između ostalog, smena ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihailović.

Ministarka Mihajlović, ranije je rekla da su svi dobrodošli da obavljaju taksi delatnost, ali da moraju da se registruju u skladu sa Zakonom.

Oko 500 vozila izašlo na ulice Foto: Tanjug/Filip Krainčić

Kako su istakli, protest je regularno prijavljen policiji i oni ne očekuju bilo kakve incidente. Ipak, nesumnjivo će biti gužvi i dužih kolona u gradu, jer će protest verovatno uhvatiti nešto od popodnevnog špica, koji petkom obično i ranije počinje, i duže traje.

Beograđani, naoružajte se strpljenjem i danas posle posla pažljivo isplanirajte povratak kući.

BRNABIĆ: NE VIDIM RAZLOGE ZA SMENU MIHAJLOVIĆ, NITI ZATVARANJE

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas, povodom zahteva udruženja građana Kargo za smenu ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, da taj zahtev nije opravdan.

Protesti u Beogradu doveli do gužve u gradu Foto: Tanjug/Filip Krainčić

- Ne vidim u ovom trenutku da ima bilo kakvih elemenata za smenu Zorane Mihajlović - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara da li postoje elementi za smenu Mihajlovićke zbog za danas najavljenog protesta udruženja Kargo.

Mapa kojom će ići CarGo Ilustracija: Telegraf

Brnabić je rekla da tu postoji problem u komunikaciji i razumevanju i da to oko rada Kargo servisa treba rešiti dijalogom. Podsetila je da postoji radna grupa i da strane treba da sednu za sto i vide kako to da se reši da ne bi trpeli građani zbog blokade saobraćaja.

- Neće se naći rešenje ako jedna i druga strana prete zatvaranjem ulice, da li taksisti ili kar go. Ne podržavam nikog posebno, već podržavam poštovanje zakona, red, rad i plaćanje poreza. Pozivam ih sve skupa da sednemo i da vidimo kako da rešimo ovaj problem i da ne oprtećejujemo druge građane - poručila je ona.

Na pitanje da li bi volela da Kargo opstane kao preduzeće, premijerka je kazala da bi volela da opstane što više preduzeća u Srbiji da bi imali više prihoda i zaposlenih.

- Ne bih rekla ništa drugo, nemojte da zatvarate ulice, jer to ne donosi ništa konktrutivno - naglasila je Brnabić.

(Telegraf.rs)