Sudbina najstarije beogradske kafane "Znak pitanja" veoma neizvesna!

- Očekujem da Upravni sud donese odluku  u što kraćem roku i potvrdi ranije doneto rešenje Agencije za restituciju - kaže beogradski advokat Miloš Vlahović

Sudbina najstarije kafane u Beogradu "Znak pitanja", iako vraćene potomcima beogradskog zanatlije i trgovca Ivana Pavlovića, još uvek je neizvesna. Naime, ugostiteljsko preduzeće "Varoš kapija"  u čijem je sastavu popularni restoran, podnelo je tužbu sa zahtevom da se ta rešenja koja su potvrdili i u Ministarstvu finansija, ponište.

NAJSTARIJA KAFANA U BEOGRADU: Šta se krije iza Znaka pitanja? (FOTO)

Pravnu bitku za restoran nastaviće Velimir Pavlović, univerzitetski profesor matematike, Ivan Pavlović, diplomirani elektrotehničar i naslednici preminulog farmaceuta Milana Pavlovića.

- Očekujem da Upravni sud donese odluku  u što kraćem roku i potvrdi ranije doneto rešenje Agencije za restituciju. Dovoljno govori i činjenica da posle odluke Ministarstva finansija da potvrdi rešenje Agencije, tužbu nije podnelo  Državno pravobranilaštvo, već samo "Varoš kapija" - kaže beogradski advokat Miloš Vlahović, zastupnik braće Pavlović.

Kuću u kojoj se nalazi ova turistička atrakcija podigao je, po nalogu kneza Miloša, 1823. godine, Naum Ičko, sin Petra, autora Ičkovog mira, potpisanog 1807. sa Portom.

Posle Naumove smrti, knez Miloš, čija je kuća u stvari bila, poklanja je svom lekaru Ećim-Tomi Kostiću, koji je u njoj napravio prvu beogradsku kafanu. Tu su svraćale mnoge poznate ličnosti, uključujući i Vuka Karadžića.

Današnje ime kafana dobija 1892, kada njen vlasnik postaje Ivan Pavlović, trgovac crkvenim stvarima.

Uprkos mnogobrojnim ponudama da proda ovu kultnu kafanu, Pavlović je to uporno za života odbijao. Želeo je da ona ostane njegovim naslednicima, koji će je očuvati upravo onakvom kako je izgledala s kraja 19. veka.

Posle Drugog svetskog rata, u doba eksproprijacije i nacionalizacije privatne svojine, kafana je oduzeta trgovcu Ivanu Pavloviću, pretvorena u društveno vlasništvo, a kasnije data na upravljanje ugostiteljskom preduzeću "Varoš kapija".

(Telegraf.rs / Politika)