Dokumentarac o životu Žike Obretkovića (VIDEO)

Film režisera Đorđa Traživuka „Grand legenda u celini i celosti“ biće prikazan u subotu 14. jula od 20 i 21 čas. Cena ulaznice je 100 dinara.

Živadin Žika Obretković, zdepasti veseli junak gradskog asfalta poznat u metropoli po uličnim performansima, uplovio je i u filmske vode. Ovaj pesnik, usmeni pripovedač, kompozitor, interpretator, posle višedecenijske multimedijalne karijere postaje glavni glumac i u biografskom dokumentarcu režisera Đorđa Traživuka „Grand legenda u celini i celosti“. Film će biti prikazan u Velikoj sali Doma omladine u subotu 14. jula od 20 i 21 satCena ulaznice je 100 dinara.

Obretković je svoju karijeru započeo u Studentskom gradu gde je držao vatrene govore na radnim akcijama. Posle se izveštio kao svirač frule. Kao ulični umetnik stalno je na istom mestu ispred Opštine Stari Grad ili u Skadarliji, a njegova popularnost ne jenjava. Stalno aktuelan, suprostavlja se vremenu i prolaznosti.

- Radi se o čoveku koji se nekoliko puta kandidovao za predsednika Republike, objavio pet knjiga svojih pesama, izdao dva albuma svojih pesama, glumio u predstavama - objašnjava Đorđe Traživuk.

Njegova medijska karijera otpočela je saradnjom sa Milovanom Ilićem Minimaksom u radijskoj emisiji „Tup tup“. Učestvovao je i u emisiji na Trećen kanalu „Šoder lista“.

Međutim, još jedan od povoda za snimanje bio je i težak život koji vodi ova zvezda ulice. Autori se nadaju da će film pokrenuti akciju za pomoć ljudima na granici egzistencije.

Film o Žiki Obretkoviću posle prikazivanja u Domu omladine nastaviće putovanje. Planirano je prikazivanja na filmskim festivalima u Nišu, Tuzli i Varaždinu.

Kratak sadržaj dokumentarnog filma “Grand legenda u celini i celosti”

Novinar imaginarne televizije "Smajli", kičasto obučen (prugasta "Versaće" košulja, šarena svilena mašna kupljena kod Kineza, stara šoferska kožna jakna) u maniru američkih televizijskih reportera obraća se gledaocima. Reporter tokom razgovora, sa tipičnim "Baster Kiton" izarazom lica, iskazuje ozbiljan odnos prema sagovorniku Živadinu Žiki Obretkoviću. TV reporter (tumači ga Dušan Cicvara), prateći Žiku Obretkovića po beogradskim ulicama, pažljivo sluša njegovu slikovitu i zanimljivu ispovest. U svom prepoznatljivom maniru, uz učešće slučajnih prolaznika, Žika Obretković na otkačen i duhovit način priča o svom avanturističkom životu i sopstvenoj umetnosti.