REŠENA POSLEDNJA MISTERIJA: Đilas će i dalje vladati Beogradom!

SPS obećao gradonačelniku prestonice da neće rušiti gradsku vlast, Đilas poručio da mu ne pada na pamet da daje ostavku. "Ako je neko dobio osam procenata više glasova, nije džentlmenski da ja budem gradonačelnik", zaključio priču Vučić

Džentlmenski dogovor je pao, a poslednja misterija je rešena! Socijalistička partija Srbije obećala je potpredsedniku Demokratske stranke Draganu Đilasu da se vlast u Beogradu neće menjati i da će postignut dogovor te dve stranke ostati na snazi, dok lider SNS-a Aleksandar Vučić poručuje da "ne želi da bude kao Đilas", saznaje Telegraf.

Prema saznanjima Telegrafa iz izvora bliskih socijalistima, SPS će ostati veran dogovoru koji su postigli sa demokratama u Beogradu.

- SPS će se i pored dogovora o formiranju Vlade sa SNS-om držati i svog dogovora koji je postigao sa DS-om o formiranju vlasti u Beogradu, a to je i jedan od zaključaka predsedništva stranke - kaže naš dobroobavešteni izvor blizak vrhu SPS-a.

SNS je na beogradskim izborima osvojio svega 37 mandata, što je ugasilo nadanja naprednjaka da mogu formirati gradsku vlast, ali je pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, kao i dogovor sa socijalistima oko formiranja nove Vlade, ponovo "udahnuo vetar u jedra" ideji da će SNS formirati vlast i na beogradskom nivou.

Međutim, kako Telegraf saznaje, lider SNS-a Aleksandar Vučić neće biti za kormilom prestoničkog broda.

- Vučić je rekao da bi ga bilo sramota da to mesto zauzme međustranačkom trgovinom posle izbora, nakon što je izgubio na biralištima. On drži do onoga što kaže, tako da su svi u SNS-u to prihvatili kao gotovu stvar i niko ne sumnja da najnoviji obrt u pregovorima neće uticati na njegovu odluku – kaže naš odlično obavešteni sagovornik blizak vrhu SNS-a.

U prilog ovoj tvrdnji ide i izjava lidera SNS-a novinarima data nakon sastanka sa liderima koalicije SPS-PUPS-JS u kojoj je rekao "da je njegov lični stav taj da bi bilo nefer i nepošteno da kaže da je dobio izbore, jer su Dragan Đilas i DS dobili više glasova".

- Nismo uopšte razgovarali o koaliciji u Beogradu a kada je reč o mom ličnom stavu, pokazao sam ga još prvog dana. Za razliku od, po meni, prevarnog načina na koji je gospodin Đilas došao na vlast u Beogradu, ja ne želim da budem isti kao on. Ako je neko dobio osam procenata više glasova, a obojica smo bili kandidati za gradonačelnika, mislim da bi bilo nefer i nepošteno da kažem "dobio sam izbore, živeo ja kao gradonačelnik". To nije džentlmenski, ni elementarna politička korektnost - rekao je Vučić.

ĐILAS: DALEKO SAM OD POMISLI DA PODNESEM OSTAVKU

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas izjavio je da je "daleko od svake pomisli" da podnese ostavku na gradonačelničku funkciju, jer, kako je objasnio, poštuje glas i volju građana.

- Daleko sam od svake pomisli da podnesem ostavku na mesto gradonačelnika Beograda. Ne zato što mi je važna funkcija, već zato što poštujem glas i volju građana - rekao je Ðilas.

Ðilas je podsetio da je beogradska koalicija i njena višegodišnja formula upravljanja gradskim poslovima uspešno prošla "overu" na izborima.

- Ako postoji političar i politika kojima nisu važni glas građana i rezultati Beograda, neka me takva politička matematika i takvi političari smene. Beograđani će znati da ih nisam izdao i da poštujem svaki dobijeni izborni glas, bez obzira da li potiče od simpatizera demokrata ili je iz trans stranačkih krugova - rekao je Ðilas, koji je i zamenik predsednika Demokratske stranke.

On je dodao da pozdravlja principijelnost njegovog "socijalističkog" partnera i kolege Aleksandra Antića.

- Uvažavam i cenim njegov stav da nema razloga, bez obzira na republički rasplet, za promenu zajedničke, pobedničke beogradske formule saradnje SPS, PUPS, JS, SDPS i DS na vođenju i unapređenju gradskih poslova - istakao je Ðilas.

Ðilas je napomenuo da će takav stav braniti u svim institucijama države i u Demokratskoj stranci i dodao da je "na volji" svakoj politici da pokaže moć i nipodaštavanje volje Beograda.

- Dokle god se budem bavio politikom, ta volja će biti moj program rada. Ako neko hoće da me smenjuje, zna gde može da me nađe - poručio je Ðilas.

(D. Zlojutro)