POSLEDNJA MISTERIJA: Ko će vladati Beogradom - Đilas, Vučić ili Antić?

Formiranje Vlade SNS-SPS zakomplikovalo je situaciju oko vlasti u prestonici. Ako DS bude insistirao na tome da Đilas podnese ostavku, Vučić najverovatnije neće biti gradonačelnik, što otvara put ka fotelji Aleksandru Antiću iz SPS

Odluka vrha Socijalističke partije Srbije da Vladu na republičkom nivou formira sa Srpskom naprednom strankom, osim što je bila poput hladnog tuša za sve koji su Borisa Tadića već "videli" na mestu premijera, mogla bi da dovede u pitanje formiranje vlasti u Beogradu. Iz tabora DS čuju se najave povlačenja u opoziciju, Aleksandar Vučić navodno ne želi da bude gradonačelnik, SPS "dobija" u svakoj varijanti, a Demokratska stranka Srbije mogla bi da bude iznenađenje postizborne pijace.

Demokratska stranka je, na izborima održanim 6. maja, osvojila 50 od ukupno 110 mandata u Skupštini Beograda. Prema najavama koje su tada stizale iz DS i SPS, gradska vlada bila je "gotov pos'o", jer je, kao i na republičkom nivou, bilo planirano da se "preslika" situacija iz 2008. godine. Međutim, u međuvremenu se dogodio drugi krug predsedničkih izbora i više ništa nije bilo isto.

DS: TOTALNA OPOZICIJA?

U Demokratskoj stranci najavljuju mogućnost da se, posle neuspelih pregovora oko formiranja Vlade, ta partija sasvim povuče u opoziciju. To znači i napuštanje praktično već formirane gradske vlasti i odustajanje Dragana Đilasa od mesta gradonačelnika. Međutim, kako je za Telegraf.rs ispričao izvor blizak vrhu DS, aktuelni gradonačelnik ovu ideju nije baš najbolje prihvatio.

- Na sednici Predsedništva, suočen sa činjenicom da SPS pravi Vladu sa SNS, Tadić je predložio da se partija sasvim povuče u opoziciju i da raskine sporazum koji je prethodno postigla sa socijalistima oko gradske vlasti. Pitao je Dragana Đilasa šta misli o tome, na šta je ovaj odgovorio: "Ništa". Nastala je neprijatna tišina, koju je prekinuo Dragan Šutanovac - kaže naš izvor.