Sutra veliki štrajk kombi prevoznika "od vrata do vrata": Bune se zbog ukidanja međugradskih i međunarodnih linija

Kombi prevoznici skupiće se oko 10 sati kod Kombank Arene odakle će krenuti u protesnu vožnju kroz Beograd

U nedelju, 12. februara u Srbiji bi trebalo da stupi na snagu Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kojim se ukida kombi prevoz putnika sa šest do osam sedišta i u međugradskom i u međunarodnom saobraćaju! Tim povodom, sutra će Beograd biti blokiran, s obzirom na to da će nekoliko desetina kombi prevoznika održati protestnu vožnju gradom i zatražiti odlaganje primene ovog dokumenta.

KOMBI PREVOZ ODLAZI U ISTORIJU: Nema više vožnje "od vrata do vrata"

Branko Petrešević, predstavnik Udruženja "Kombi prevoz putnika", rekao je za Telegraf.rs da će se kombi prevoznici skupiti oko 10 sati kod Kombank Arene odakle će pola sata kasnije krenuti u protestnu vožnju.

- U 10 sati je zakazano okupljanje na parkingu iza Arene. Odatle ćemo krenuti u protesnu vožnju auto-putem, nastaviti kroz Kneza Miloša, pa na Slaviju, zatim Nemanjinom, pa Karađorđevom na Brankov most, odakle vožnju nastavljamo do Palate "Srbija". Vožnja će trajati oko sat do sat i po - navodi Petrešević.

On dodaje da ovaj Zakon zabranjuje uopšte javni prevoz putnika kombijem, što znači da ga više neće biti ni na međugradskim linijama u Srbiji.

Ovakva odluka će pogoditi mnoge putnike, a među njima i one koji dolaze kombijem iz manjih mesta iz okoline Beograda - u Beograd.

Po zvaničnim podacima, u Srbiji je registrovano oko 40.000 vozila sa šest do osam sedišta. Procene Udruženja "Kombi prevoz putnika" jesu da bi primenom ovih zakonskih rešenja direktno ili posredno bila ugrožena egzistencija 80.000 do 100.000 građana koji se izdržavaju prihodima od kombi prevoza.

- Štetu bi posredno trpeo i državni budžet smanjenjem davanja kroz poreze, takse i doprinose, naplatu putarina i akciza od prodaje goriva, a posledice bi osetile i auto-dilerske kuće i osiguravajuća društva - navodi se u saopštenju Udruženja.

U njemu se dodaje i da uz poruku "Mi poštujemo zakone - vi poštujte naše ustavno pravo na rad", kombi prevoznici traže od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odlaganje primene Zakona i njegovo usklađivanje sa zakonodavstvom i standardima Evropske unije (EU) i upozoravaju da bi, u suprotnom, Srbija mogla rizikovati otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU koja regulišu ovu problematiku.

Kombi prevoznici kažu i da se ovim Zakonom njima uskrajuće ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju.

S druge strane, u Ministarstvu saobraćaja su, još u novembru za "Mondo" rekli, da vožnja kombijem može biti skupa zbog eventualnih posledica jer kombi kao prevozno sredstvo nije legalan, a ni bezbedan. A, opet, agencije voze bez potrebnih dozvola.

- Imate nekoga ko mimo zakona vozi putničko vozilo, van registrovanih redova vožnje, nema dozvole za obavljanje međunarodnog prevoza, nije u sistemu, ne koristi stanice. Moraju da imaju minimum tri autobusa za obavljanje međunarodnog javnog linijskog prevoza – objasnio je za RTS Saša Stojanović iz Ministarstva.

U Ministarstvu, takođe, ističu da siva ekonomija u međunarodnom i unutrašnjem prevozu putnika oduzima “fantastične prihode” legalnim prevoznicima.

(Telegraf.rs)