Čarobni trg u centru Beograda: Pogledajte šta sve možete kupiti za male pare i kakve delikatese možete jesti (FOTO)
Lokalne zanatlije, ugostitelji i trgovci iz svih krajeva naše zemlje u ukrašenim kućicama predstavljaju svoju bogatu ponudu
U slučaju da ste gladni, hoćete da se ugrejete toplim alkoholnim pićem ili da se zasladite domaćim proizvodima, želite da kupite suvenir nekome na poklon ili da pazarite dobar, topao komad garderobe nalik onoj koju vam je plela baka - prava lokacija za sve vaše novogodišnje i božićne želje jeste centralni gradski trg, u ovo zimsko doba nazvan Trg otvorenog srca!
Lokalne zanatlije, ugostitelji i trgovci iz svih krajeva naše zemlje u ukrašenim kućicama predstavljaju svoju bogatu ponudu.
Na raspolaganju su vam različite vrste kobasica, mesa sa roštilja, testa, vegetarijanskih opcija, kolača, džemova...
- Imamo kranjsku, bavarsku, turijsku, rolovanu, roštilj i srpsku kobasicu. Turisti najčešće biraju našu domaću verziju, žele da vide kakvog je ukusa, a pljeskavice su im već dobro poznate i jedne od omiljenih - kaže jedna od prodavačica i dodaje da se cene kreću od 250 do 300 dinara.
Ekipa iz Rume nudi i paprikaš sa rezancima (280 din.), slaninu, pršut, kulen star tri godine, čvarke.
A najveći ovogodišnji hit je vegapčić - ćevap za vegane od proklijalog žita. Jako su ukusni i povoljni - u porciju staje pet komada, a vaša je za 100 dinara.
Za one koji bi neku laganiju opciju, tu je takođe i mađarski kolač langoš, koji se konzumira uz poseban sos napravljen od belog luka, pavlake i kačkavalja. Njegova cena je 150 dinara za komad.
Za sladokusce je spremna specijalna ponuda u vidu krofni (100 din.), mekika (200 din.), palačinki, pečenog kestenja (100-300 din.), ali i beogradskog odžak hleba (200 din.).
- Sprema se od kiselog testa, koje se nakon pečenja uvalja u šećer koji ugrejemo i na njega lepimo dva priloga po želji kupca. Tu su sitniji i krupniji dodaci: badem, orah, kako, keks, čokolada, cimet, vanilin šećer! - objašnjava nam Marijana, koja već tri godine Beograđanima i njihovim gostima želi srećnu Novu godinu.
Beograd očekuje oko 100.000 turista, a svi oni svakako imaju razloga da se raduju u slučaju da vole slatke zalogaje.
- Imamo preko 100 vrsta slatkiša. Liciderska srca napravljena od pečenog testa, lizalice, gumene i svilene bombone, ratluke, čokoladne proizvode...
Bananice su omiljene među turistima, kojih ove godine ima više nego prethodne, a među njima uglavnom prednjače gosti iz Turske - otkrila nam je prodavačica na jednom od najslađih štandova.
Cene slatkiša kreću se od 60 do 300 dinara, u zavisnoti od gramaže, veličine i preferiranog ukusa.
Postoje i manje poznati recepti, kao što su domaće pite od dunja (80 din.), džem od luka ili slatko od ljutih papričica (400 din.).
Sad kad je došlo vreme da se zalije i nazdravi, a verovatno i ugreje, dobro je znati da imate čime.
Kuvano vino, sajder od jabuke, zimski punč, čaj sa rumom... Čaša će vas stajati oko 100 dinara.
Za one željne novih ukusa, tu je novi topli napitak: kuvano pivo sa medom i limunom.
Ne smemo da zaboravimo na rakiju. Cene se kreću od 1.000 do 2.000 dinara, u zavisnosti od voćke, miligraže i ambalaže.
Na kraju još da odaberete neki suvenir i možete da se zadovoljni vratite iz jedinstvenog provoda u gradu.
(Telegraf.rs)