VEGAPČIĆ JE ĆEVAP ZA VEGANE: Prodaje se u centru Beograda, pogledajte od čega ga prave! (FOTO)
Jedna od novogodišnjih odluka može da bude i da se zdravije hranite, a šta ima manje kaloričnog od proklijalog žita?
U moru proizvoda lokalnih zanatlija i ugostitelja prisutnih na novogodišnjem, sedmom po redu, Trgu otvorenog srca, jedan se zasluženo izdvojio svojom originalnošću, jedinstvenom recepturom i ukusom koji čak i ne goji. U pitanju je "vegapčić".
NOV NAČIN DA VAS UGREJEMO U 2017. godini: Kuvano pivo sa medom... Dobro ste pročitali (FOTO)
Idejni tvorci ovog veganskog ćevapa, kako samo ime sugeriše, začudo dolaze iz Rume, gde se umesto isključivo proizvodnjom mesnih proizvoda oni bave i uzgojem "zelene farme".
- Reč je o organskoj farmi na kojoj proizvodimo klice. Naš tehnolog je vegetaijanac, tako da smo rešili da pokušamo sa njegovom recepturom. Od proklijalog žita, malo luka i začina, napravili smo "vegapčić". Dnevno ovde ispečemo oko 1.000 komada, što pokazuje koliko se zaista dopada ljudima - objašnjava vesela družina iz Vojvodine i dodaje da su se na ovaj korak odlučili kako bi obradovali i one koji ne vole meso ili im je više muka od teške, masne hrane kojom obiluju praznični stolovi.
Jedan od njih je i Goran iz Ljubljane, takođe vegetarijanac. Kaže da je vegapčić odličan, u šta smo se i sami uverili.
- Pikantan, sočan, dobre teksture, više nego pristupačan (porcija od pet komada košta 100 dinara) - slažemo se u oceni, dok punih stomaka napuštamo ovaj prostor i ustupimo ga brojnim turistima i građanima izgladnelim od šopinga i novogodišnjih planova i odluka.
Jedna od njih može da bude i da se zdravije hranite!
(Telegraf.rs)