Kad prestaje da duva u Beogradu? I dalje je na snazi upozorenje zbog košave (FOTO)

Pre 40 godina udari jakog vetra su bili rekordni

Foto: Telegraf

Košava koja danima zadaje muke Beograđanima, i zbog koje subjektivni osećaj o temperaturi izuzetno opada, trebalo bi u sredu da oslabi, a u četvrtak konačno da prestane.

POSLEDNJE UPOZORENJE: Ko se ne vakciniše, platiće kaznu od 150.000 dinara!

Prema poslednjim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, građani se upozoravaju na jake udare vetra, koji će najjače duvati u južnom Banatu, gde će brzina dostozati i do 24 m/s.

Upozorenje je na snazi do sutra ujutru, kada bi posle devet časova trebalo da počne slabljenje.

Penzioneri sutra dobijaju 5.000 dinara kao jednokratnu pomoć

Udari vetra u Beogradu juče su iznosili oko 10 metara u sekundi, što je daleko od rekordnih 35,9 m/s koliko je zabeleženo 17. oktobra 1976. godine, ali svakako su stvarali probleme građanima jer tako jak vetra nije čest slučaj.

Narodsko je verovanje da košava duva jedan, tri ili sedam dana, ali se meteorolozi sećaju da je jak severoistočni vetar neprekidno harao Beogradom i po čitav mesec! To se desilo 1953. i 1972. godine.

Masovno povlačenje kašica sa pesticidima iz prodavnica u Srbiji

Iako deluje nemoguće, košava ima i svoje dobre strane. Ona prečisti beogradski vazduh, što je posebno važno tokom grejne sezone, a negativno utiče na ljude koji se žale na nesanicu, depresiju, glavobolju...

DIVNA VEST ZA SVE MAME U ARILJU: Kad se porode, dobiće pare

Zato, budite strpljivi, trebalo bi da već sutra, u sredu, tokom dana počne slabljenje vetra, a u četvrtak se očekuje prestanak u čitavoj zemlji.

(Telegraf.rs)