TRADICIJA STARA 613 GODINA: Patrijarh na čelu spasovdanske litije u Beogradu

Između ostalog, kao i svake godine, prolazilo se ulicom Kraljice Natalije, ispred GAK Narodni Front. Tu su porodilje, majke, kao i medicinsko osoblje izašli da svojim učešćem doprinesu litiji, proprate svečanost, i uzmu blagoslov od patrijarha

Posle spasovdanske liturgije, koju je služio patrijarh srpski Irinej u Vaznesenjskom hramu, krenula je svečana litija iz Ulice admirala Geprata, kada su zazvonila zvona u svim gradskim i prigradskim crkvama. Na čelu litije je bio Jerusalimski krst, barjak Grada Beograda i konjica.

NARODNA VEROVANJA NA SPASOVDAN: Evo šta danas MORA, a šta NIKAKO NE SME da se radi!

Danas je krsna slava Grada Beograda, u narodu poznatija kao Spasovdan. Svečanoj liturgiji je prisustvovao i domaćin slave, kao i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, a prisutni su bili i brojni građani.

DANAS JE SPASOVDAN: I ovu JEDNU STVAR nikako NE SMETE da uradite!

Između ostalog, kao i svake godine,  prolazilo se ulicom Kraljice Natalije, ispred GAK "Narodni Front.  Tu su porodilje, majke, kao i medicinsko osoblje izašli da svojim učešćem doprinesu litiji, proprate svečanost, i uzmu blagoslov od patrijarha.

Patrijarh je ovde na trenutak zaustavio litiju, osveštao zgradu, kao i sve koji su bili prisutni.

Kada je litija nastavila dalje, narod se skupio da pokupi ostatke pšenice i zrnevlja, koje su pripadnici SPC bacali, zajedno sa Irinejom. Ova pšenica predstavlja simbol plodnosti i dobrog roda.

Inače, još od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević, u čast obnove i napretka, dao Beogradu status prestonice, grad je kao slavu uzeo Spasovdan.

Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Praznik Vaznesenja Hristovog, odnosno Spasovdan predstavlja period posle 40 dana, od kako su ga razapeli na krstu. On je trećeg dana posle raspeća, vaskrsao i proveo vreme sa svojim učenicima, učeći ih da propovedaju i šire njegovu veru. Kada je prošlo 4o dana, on je apostole odveo na Maslinsku goru, a onda se vazneo na nebo.

Trasa litije je bila sledeća: Ulica Admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog Vaznesenja), Ulica kneza Miloša (od Ulice Admirala Geprata do Ulice kralja Milana), Ulica kralja Milana, Terazije (zaustavljanje 5 – 10 minuta ispred hotela Moskva), Ulica kneza Mihaila, Ulica Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve), Ulica kneza Sime Markovića, Ulica pop Lukina, Ulica Brankova, Ulica kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) i Ulica Dobrinjska.

(Telegraf.rs)