GRADIĆ PEJTON, PONOS BEOGRADA: Umetnički centar Vračara biće sačuvan i restauriran! (FOTO)

Već od ponedeljka, zajedno sa Gradom Beogradom i uglednim Čuburcima, počinjemo da radimo na izradi projekta restauracije gradića Pejtona - poručio je Vesić

Gradski menadžer Goran Vesić i gradski arhitekta Milutin Folić posetili su danas gradić Pejton na Vračaru, potpisali peticiju za njegovo očuvanje koja je već dobila podršku preko trideset hiljada građana i razgovarali sa zakupcima.

SPORTSKE LEGENDE I ČELNICI GRADA odigrali utakmicu u obnovljenom Čuburskom parku

Vesić je rekao da "svi koji su potpisali peticiju protiv rušenja gradića Pejtona mogu da budu sigurni da je čvrsta namera Grada Beograda da se on sačuva i restaurira".

- Bivša gradska vlast je prvo pokušala da sruši gradić Pejton, a potom je, uplašena od reakcije Vračaraca, odustala, ali nikada nije ni pokušala da trajno reši status ovog jedinstvenog centra, kako imovinski, tako i u smislu da bude restauriran i očuvan i zauvek zaštićen od samovolje bilo koje vlasti. Imam utisak da nikada nisu odustali od namere da sruše gradić Pejton, samo su čekali da prođe vreme - rekao je Vesić.

On je dodao da činjenica da su glavni gradski urbanista Beograda Milutin Folić i on došli da potpišu peticiju jasno pokazuje nameru sadašnje gradske vlasti da se gradić Pejton sačuva.

- Imali samo sastanak sa zakupcima i dogovorili se da oni već od ponedeljka, zajedno sa Gradom Beogradom i uglednim Čuburcima, počnu da rade na izradi projekta restauracije gradića Pejtona - poručio je Vesić.

ZA DVE GODINE UKLONJENO 600.000 KUBIKA SMEĆA U BEOGRADU! Počela VELIKA prolećna akcija čišćenja! (FOTO)

Glavni urbanista Milutin Folić poručio je da je već za ponedeljak u podne zakazao sastanak u Skupštini grada, na kome će biti oformljena gradska komisija, u kojoj će biti predstavnici zakupaca i ugledni Čuburci, koja će početi da radi na projektu restauracije gradića Pejtona.

- U komisiji će biti naslednici profesora Ranka Radovića koji je projektovao ovaj jedinstven centar u gradu koji zaslužuje da bude očuvan. Pored njih, angažovaćemo poznate arhitekte, ali i predstavnike grada koji se bave imovinom, kako bi jednom zauvek obnovili gradić Pejton i stavili tačku na priče o njegovoj sudbini - rekao je Folić.

On je dodao da je vreme da "gradić Pejton iz privremenog statusa dobije stalni i da se pripremi projekat restauracije kako bismo kasnije, pored postojećih zakupaca, imali ovde stare zanate i umetnike".

Gradić Pejton treba da bude umetnički centar Vračara i vreme je da se prema njemu ovo društvo tako i odnosi, rekao je Folić.

(Telegraf.rs)