PARKING REVOLUCIJA NA VRAČARU: Ovako ćemo se parkirati od 15. aprila! (FOTO)

Nadležni su ideju za uvođenje ovog savremenog sistema videli tokom prošlogodišnje posete Moskvi

Parkiranje na Vračaru će od 15. aprila ove godine biti drastično lakše, jer će informacije o slobodnim parking mestima vozači dobijati na specijalnim displejima zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji koju u Evropi ima samo nekoliko gradova.

Ako zaboravite da platite parking - UPOLA JEFTINIJA DNEVNA KARTA!

To znači da će vozači, umesto traženja slobodnog parking mesta, na svakoj raskrsnici na specijalnoj tabli videti da li ima slobodnih mesta u određenoj ulici.

Kada neko parkira automobil na mesto previđeno za to, senzor će reagovati i označiti ga kao zauzeto.  Pored toga što će uštedeti vreme, vozači će na ovaj način štedeti i gorivo, a ulice će biti rasterećene nepotrebnog saobraćaja.

Čak 1.000 senzora biće ugrađeno u asfalt, a do 15. aprila će biti pokrivena cela Njegoševa ulica na Vračaru. Ugovor je potpisan sa domaćom firmom koja je pobedila na tenderu, a koja je partner holandskog "Nedapa", kompanije koja je jedan od svetskih lidera u tome i koja je senzore postavljaja i u Moskvi.

- Senzori se utapaju u beton, ništa ih ne može uništiti, a garancija je deset godina - istakao je direktor "Parking servisa" Andrija Čupković.

Nadležni su ideju za uvođenje ovog savremenog sistema videli tokom prošlogodišnje posete Moskvi.

- Jedna od stvari koju smo videli u Moskvi, a koja ne postoji u Beogradu su bili parking senzori na otvorenim mestima za parkiranje, i to ima malo gradova u evropi. Ja sam zahvalan i ponosan na "Parking servis", preduzeće koje ne samo da ide u korak sa drugim preduzećima u regionu, već su sposobni da urade i jednu ovako novu i komplikovanu stvar koju nemaju ni Istanbul, ni Atina, ni Sofija, ni Bukurešt - izjavio je gradski menadžer Goran Vesić, dodajući da je "Parking servis" uspeo da realizuje ideju za mesec i po dana.

Prema analizama Sekretarijata za saobraćaj, parking mesto u gradu traži se prosečno 40 minuta, a u centru Beograda nedostaje 5.000 parking mesta.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)