PRVI BLOK STRANCI, DRUGI BLOK CRNOGORCI... Otkrivamo TAJNU MAPU STUDENTSKOG GRADA! (FOTO)

Saznajte u kom bloku se nalaze studenti iz dalekih zemalja, a u kom iz regiona i Srbije, ali i koji je najpopularniji i najzabavniji

Da Studentski grad predstavlja mesto na kojem se u isto vreme i uči i zabavlja uverili smo se kada smo bili u popularnom "studenjaku" na Tošinom bulevaru.

PIVOM SE OPIJAM, TREBE SPOPADAM: Poslušajte HIMNU "STUDENJAKA" koja će vas oboriti s nogu! (FOTO) (VIDEO)

U njemu je smešteno nešto više od 4.000 studenata sa svih strana sveta. Osnovan je pedesetih godina prošlog veka, i bio je stacioniran daleko od centra grada, a najbitniji deo istorije je vezan za 1968. godinu kada su izbili studentski protesti, dok je današnji izgled dobio nakon rekonstrukcije koja je završena 1997. godine.

U razgovoru sa studentima i upravnikom četvrtog bloka Predragom Juškovićem, naslušali smo raznih interesantnih priča. Od tih da upravo ovaj blok u svom sklopu ima i crkvicu u kojoj se organizuju između ostalog i venčanja, do toga da je bilo situacija kada su studenti pokušali da preskaču prozor, te su ubrzo i sankcionisani.

Međutim, nekako se izdvojila priča o nazivima blokova. Kada smo pitali studente po čemu se razlikuju blokovi u sklopu Studentskog grada, uglas su nam rekli da je glavna razlika po studentima koji su smešteni.

Naime, u prvom bloku se nalaze isključivo stranci, u drugom 95 odsto su Crnogorci (i u njemu, prema nekima, tu vlada blud i razvrat, dok drugi poriču te navode), treći blok pripada ljudima sa raznih strana i on je "potpuno ok", dok je četvrti blok najbolji.

Upravnik četvrtog bloka Predrag Jušković se prema njima više odnosi kao pedagog nego kao upravnik, iako je na početku svoje karijere upravnika 2006. godine više brinuo o sigurnosti i bezbednosti, sada i gleda da bude i u dobrim odnosima sa studentima kako bi sve funkcionisalo kako treba.

- Otkako sam ovde, bilo je dosta anegdoda sa studentima. Bez obzira što ovde žive po tri-četiri godine, desi se da se nekad zaprepastim nekim njihovim pitanjem, ali sve je to simpatično - kaže upravnik, pa dodaje:

- Ne dešava se često da neki student bude izbačen iz doma. S druge strane, iako okupljanja i slavlja nisu dozvoljena i za to se dobija ukor, gledamo da tolerišemo nekada kada nije veliko okupljanje. Ipak ovo nije zatvor.

Kako kaže Jušković, dogodilo se da je razgovarao sa studentom koji je homoseksualne orijentacije, jer je on zatražio njegovu pomoć.

- Nemam ništa protiv toga, svi imamo pravo da budemo s kim hoćemo. Taj student je došao kod mene jer mu je bio potreban razgovor i neka vrsta zaštite. Ja sam tu da saslušam i pomognem koliko mogu, a otkako sam ovde moža su se dogodila takva tri slučaja.

Inače, i sam Predrag je za vreme studija bio u studentskom domu, ali priznaje da je sada strožije nego ranije.

- Ipak ranije nije bilo video nadzora, obezbeđenja, drugačiji su uslovi. Nekada su studenti radili na portirnici, a sada su tu obučeni ljudi. Bilo je viš žurki, živelo se porodično i na terasama su mogle da se vide pelene. Toga više nema - zaključuje on.

Ipak, svima nam je jasno da studentski život nije isti kada živiš u studenjaku, privatno, ili s roditeljima, što potvrđuju i sami studenti.

Nevena (23) iz Kraljeva koja je na master studijama, kaže da je već četiri godine u četvrtom bloku studenjaka i da u istoj sobi ostaje zahvaljujući rezervaciji i dobrom uspehu na fakultetu.

- Ipak i pored svega toga, skoro svaki vikend idem kući kod mojih. Imam svoje društvo koje ne živi u domu, tako da se dešavalo da za ove četiri godine i ne znam ko je u sobi pored mene. Ovde je kao grad, sve imamo i stalno su neka dešavanja, a ovaj blok je najbolje sređen, zimi najtopliji, dozvoljavaju se žurke koje traju maksimum do ponoći. Najveća razlika u životu studenta koji je kod roditelja i nas u domu je ta što smo mi ovde samostalniji i moramo da imamo mnogo veću odgovornost.

Ipak, uvek postoji strah od cimera, pa je tako Neveni, ali i drugim studentima najveći problem kada treba da dobiju nekog novog cimera jer uvek postoji strah od toga da li će taj neko biti odgovorna osoba, da li će se poštovati međusobno, i da li će taj neko biti problematičan.

- Ja sam do sada imala sreću sa svojim cimerkama - poručila je Nevena, a njeno mišljenje deli i Luka (24) koji je apsolvent da Difu.

- Najveća razlika je što o mnogim stvarima moramo sami da brineo. Da li ćemo stići na ručak, da li nam je oprano, čisto, ispeglano. Ipak mnogi misle da smo prepušteni sami sebi, imamo vešernicu gde peremo i sušimo veš, tako da nismo baš ni prepušteni sami sebi. Veliku zaslugu za to ima upravnik Jušković koji je ovaj blok uredio i doveo do perfekcije.

Luka ističe da im je svima obezbeđen internet i kablovska televizija, veliki broj čitaonica i drugih kulturnih događaja koji su im na raspolaganju.

(M. Bojić)