INVESTICIONI BUM U BEOGRADU: Dolazi nam 300 stranih investitora

Više od 300 investitora sa tri kontinenta govori da Srbija postaje poželjna investiciona destinacija, rekao je Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika Beograda

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević izjavio je da će ova i naredna godina biti godine "investicionog buma" u Beogradu i Srbiji zbog čega će forum "Beogradski investicioni dani" postati tradicionalan.

Milosavljević je rekao da više od 300 investitora sa tri kontinenta govori da Srbija postaje poželjna investiciona destinacija.

On je obrazložio da je razlog za to što je Srbija napravila dobru makroekonomsku reformu.

- Uradili smo ključne elemente makroekonomske stabilizacije i sproveli sistemske reforme koje su omogućile da Srbija postane pogodno tle za investiranje - istakao je Milosavljević, navodi se u saopštenju.

Kako je rekao, ukoliko ne postoje stabilni uslovi, koliko god da postoje dobri projekti, investitori neće doći.

Istakavši da za razliku od ranijeg perioda Srbija i Beograd danas imaju projekte, Milosavljević je naglasio da je sam Beograd ponudio više od 60 projekata, ukupne vrednosti od oko deset milijardi evra.

- Neki od njih su pripremljeni, a neki su u fazi razvoja - rekao je Milosavljević dodavši da je to promena u odnosu na prethodni period.

Prema njegovim navodima, donošenje Zakona o ulaganjima promeniće ulogu investitora i povećati mogućnosti lokalnih samouprava da daju podsticaje za privlačenje stranih investitora.

- S druge strane, efikasnost državnih institucija postala je bolja. Brže se izdaju dozvole, brže se i efikasnije radi - precizirao je Milosavljević.

On je rekao da je forum "Beogradski investicini dani" doneo novinu, a to je zaokruživanje svih mogućnosti za privlačenje investitora, počev od velikih infrastrukturnih projekata do onih koji podrazumevaju "grinfild" i "braunfild" investicije, učešće u privatizaciji kao i razvoj malih i srednjih preduzeća.

- Na forumu i u brošuri koju smo pripremili investitorima dato je sve ono u šta oni mogu da investiraju, odnosno sve oblasti koje se nude - istakao pomoćnik gradonačelnika.

Kako je dodao, za razliku od prethodnog perioda kapitalni projekti sada se finansiraju ili preko koncesija ili posredstvom javno-privatnog partnerstva.

Ističući da je forum bio drugačiji u odnosu na slične manifestacije, on je rekao da je fokus bio na investitorima.

- Sve što smo radili bilo je u cilju da damo što više informacija investitorima, jer su oni bitni. Uspeli smo da im predstavimo makroekonomske pokazatelje i da im svaki projekat razjasnimo - istakao je Milosavljević.

On je rekao da je oformljeno posebno odeljenje koje 24 sata prati zahteve investitora, blagovremeno im odgovara, kontaktira sa njima, a neki projekti se zajedno razrađuju.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)