ULEPŠAĆE VAM DAN: Ovako se mališani izbeglice bore protiv nevolja u životu (FOTO)

Juče smo u parku gde borave azilanti videli scene koje su nam odvratile misli od svakodnevnih problema, i inspirisale nas da ne odustajemo u životu

U toku jučerašnjeg dana, po velikoj vrućini prošetali smo parkom kod Autobuske stanice u Beogradu, u kojem borave izbeglice, i pored scena viđenih u poslednjih mesec dana, primetili smo jednu razdraganu koja vam prosto natera osmeh na lice i ulepša dan.

NJIHOVA LICA I SUZE NAS SLAMAJU: Potresne fotografije mališana izbeglica koji samo hoće da RATA ne bude

Temperatura od oko 40 stepeni, baza izbeglica uglavnom iz Sirije ima toliko da svi mogu da se smeste u hlad.

Oko info-pulta je najveća gužva, većina puni svoje mobilne telefone, razgovaraju, traže put ka Zapadnoj Evropi, čuju se sa najbližima, a iz očiju im izlazi strepnja izazvana zatvaranjem granica sa Srbijom.

Najbitnije u toku jučerašnjeg dana im je bilo kako da pronađu izlaz za neki mirniji život, daleko od svoje domovine u kojoj su propatili i na kraju primorani da je napuste zbog nezapamćenih nasilja, tlačenja, smrti i straha za svoj život.

Raspituju se, nadaju se, i trude se da ne odustanu od svog cilja. Možemo samo da zamislimo kakva ih je muka naterala da idu pešice, da se snalaze za puteve u kojima većinom bivaju maltretirani, prelaze iz države u državu, plašeći se za sebe i svoje najmilije.

Ipak, oni najmlađi su bili juče "glavni" u parku. Na mališanima se video bezbrižan osmeh dok su se igrali i zabavljali. Barem malo su zaboravili na nedaće kroz koje su prošli i one koje ih tek čekaju.

U gomili su se igrali sa dve animatorke iz Animacije dece "Ara", koje su došle kod njih kako bi im ulepšali i olakšali njihove patnje. Oni su odmah prihvatili igru, željni da i dalje budu deca. Mališani su pravili balone, "pecali" su, jurili vodene balone, šutirali na koš, a neki su i iscrtali svoja lica vedrim bojama.

Njihova dečija razdraganost ne odaje utisak da pate zbog cele situacije. Dok smo ih fotografisali, njima je to bilo normalno, niko se nije stideo. Valjda su se navikli na pažnju koju dobijaju od medija koji prate svaki njihov korak.

U parku je mogao je da se vidi i lep gest Beograđana i volontera koji su donosili izbeglicama vodu, hranu, odeću, pokazujući solidarnost i saosećanje sa njima.

Nadamo se da im su im dani ovde lepši, da se deca više smeju, i da će uspeti u svojim namerama.

50.000 IRAČANA KRENULO PEŠKE U SRBIJU: Uskoro se očekuje najveći talas izbeglica!

Držimo im palčeve!

Od sada pratite Teleraf i na Vajberu!

(N. Ivanovski)