PAKAO U PREVOZU: Stiže nam vrelo leto bez klime u GSP-u

Klime u prevozima gradskog saobraćaja su postale luksuz. Očekuje nas pakleno leto bez rashlađenja.

Leto samo što nije zvanično stiglo, a u gradskom prevozu se već zakuvala atmosfera. Temperatura u autobusima iznosi i preko 30 stepeni.

Iz GSP-a nemaju baš dobre vesti, i svesni su da će zbog visoke temperature ovog leta, putnici biti u nepovoljnom položaju.

- Pre četiri godine su u 142 autobusa ugrađeni klima uređaji, ali danas svega 30 odsto te tih uređaja radi - istakli su za Blic iz GSP-a.

Visoka temperatura loše utiče na starije ljude i hronične bolesnike, pa se preporučuje da se ne ide gradskim prevozom bez preke potrebe. Raspisan je tender za te delove, ali je veliki problem u tome što je dosta radnika otišlo koji su održavali uređaje.

Potvrđeno je i da četvrtina autobusa ne zadovoljava kriterijume Evropske unije. Po standardima EU autobusi koji su stari jednu deceniju, i koji su prešli preko 800.000 kilometara idu na rashod. Veliki je problem što kod nas i dalje prevoze autobusi koji su prešli preko 1.700.000 kilometara, i stariji su više od 11 godina.

- Toliko mi je teško kada dođe leto, jer prelazim ceo grad da bih došla do posla, a zavisim od gradskog prevoza - izjavila je jedna od redovnih putnika GSP-a.

U 80 autobusa je morala da se isključi klima, jer su stari motori se konstantno kvarili, pa je dolazilo i do požara.

GSP broji 1336 vozila, dok je samo 621 klimatizovano.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)