Da li je ovo najrealnije predstavljanje Beograda? Po ceo dan se pije kafa, građani su osetljivi na istoriju, ali znaju da se zabavljaju!
Ovaj donekle šaljivi tekst lepo će vam pojasniti kako stranci doživljavaju Beograd i Beograđane
Magazin "Roads and kingdoms" objavio je na svom sajtu tekst "Stvari koje treba da znaš pre nego što kreneš u Beograd". U ovom šaljivom tekstu Beograd je predstavljen kao grad gde je jedini posao ispijanje kafe i grad koji je veoma osetljiv na svoju istoriju jer svi Beograđani dobro pamte ratove, ali i da naša prestonica ima podeljenu ličnost.
1. Beograd je uvek bio iza ćoška
Beograd je ozbiljno star i video je par stvari. Beograd je najveći grad u Srbiji i njen glavi grad, ali "beli grad" se promenio mnogo puta od kad je osnovan 50.000 do 20.000 godina ranije. Zavaljući strateškoj lokaciji na ušću Save i Dunava i njegovo presecanja Zapadne i Orijentalne Erope, oko Beograda su se borili u 115 ratova i srušen je do zemlje 44 puta - piše ovaj sajt i nakon toga nabraja vladavinu Turaka, kao i propadanje Jugoslavije.
- Srbi su poznati po svom nacionalizmu, ali mnogi Beograđani su još "jugonostalgični" i žale za multukulturalizmom i poroznim granicama iz socijalističke ere - piše "Roads and Kingdoms".
2. Beograd ima podeljenu ličnost
Prepolovljen rekom Sava, Beograd je grad sa dve polovine: star i nov. Novi Beograd je napravljen tokom socijalističke ere. Definitivno vredi istražiti ovu oblast kako bi stekli utisak ovog važnog dela njegove istorije, ali većina akcije dešava se na staroj strani grada. A opet, na istoj strani Save, gde je i Novi Beograd, nalazi se i Zemun. On je ranije bio odvojen grad od Beograda - činjenica na koju će te Zemunci stalno podsećati - piše magazin i dodaje da se obavezno treba popeti na Gardoš i jesti morsku hranu u kafani, jer to stvara "mali predah od metropole".
3. Ne spominjite rat
Ovo je treći savet koji je ovaj onlajn magazin dao budućim posetiocima Beograda.
- Prošetajte kroz Nemanjinu ulicu i brzo ćete shvatiti zašto je bliska istorija Beograda i dalje prisutna u glavama stanovnika - ogromne destrukcije koje su napravile NATO bombe dominiraju ovom ulicom - piše magazin.
Takođe, dodaju da ni posleratne godine "nisu bile ljubazne prema Beogradu".
- Iako mnogi pričaju da ekonomija Srbije napreduje zbog obećanja priključenja Evropskoj Uniji, prosečna plata je mala, nezaposlenost velika, pogotovu među mladima. Politička tenzija koja traje rezultirala je dubokom sumnjom u vlast - piše magazin.
4. Ali Beograd zna kako da se provodi
- Uprkos milenijumu mraka, ljudi u Beogradu vole da se zabavljaju. Kafei i barovi su puni danju i noći, i terase pune ljudi podsećaju na Italiju i Grčku. Kafa se ovde veoma ozbiljno shvata, ali kada sunce zađe espreso se zamenjuje pivom i špricerom (omiljeni koktel ovog grada). Barovi su uglavljeni svuda gde ima prostora - iznad, na, ispod nivoa ulica - piše Roads & Kingdoms.
5. Ispijanje kafe je ozbiljan posao
Ovaj magazin se pozabavio i konstantno punim kafićima u Beogradu, pa je ispijanje kafe nazvao "ozbiljnim poslom".
6. Pijaca je tu gde jeste
- Ako želite da osetite srce Beograda, onda se uputite na zelenu pijacu. Najveća je Kalenić, ali nemojte izbeći Zeleni Venac: ludu arhitekturu grada, fenomenalan pogled i centralnu lokaciju. Tu možete kupiti i ajvar, kajmak, čili, med i domaću rakiju (opasnu, ali ukusnu) - piše magazin i upozorava da niko na pijacama ne priča engleski, ali da će prodavci zapisati cenu za strnce.
7. Morate da probate rakiju
Magazin je nabrojao sve vrste rakija koje postoje, ali posebno spomenuo Šljivovicu.
- Mnogi Srbi se kunu da ćete biti zdraviji ako uz kafu i voće svako jutro popijete i rakiju - piše magazin.
8. Burek za doručak je novi burito
- Pravi beogradski burek je prava lepota - postoji razlog zašto se oni prodaju po svojoj tećini. Rećićete sebi da ne možete da pojedete ceo, ali onda ćete ipak to uraditi - šaljivo objašnjava autor.
9. Srpska hrana - svinjetina, sos, pa ispočetka
- Balkanska kuhonja nije raj za vegeterijance, osim ako možete da živite na bureku. Tradicionalna hrana im je puna jakih ukusa i svih vrsta mesa. Sosevi su veliki, od kajmaka do ajvara. A ne možete da odete iz Beograda a da ne probate pljeskavicu - hamburgerovog brata - piše magazin.
10. Udahni svež vazduh i zadrži ga u sebi
Magazin se našalio i sa pravilima da je pušenje dozvoljeno u svim restoranima i barovima.
- Probijanje kroz dim u restoranu je svakako novina, ali postaje problematično kada ne želiš da konzumiraš dim sa svojom hranom. Ali iskoristite jeftine perionice kako vam odeća ne bi smrdela i sutradan - piše magazin.
11. Ovde je "partijanje" vodeni sport
- Žurke su tokom cele godine na spavovima na rekama. Pre nego što se oduševite, zapamtite da je turbo-folk i dalje popularan u Beogradu - piše magazin.
Magazin dalje nabraja barove u Beogradu u kojima se služa džez muzika, a detaljno opisuje Dorćol i osećaj da nema nikoga po njegovim ulicama, kao i Skadrliju i Ulicu Strahinjića Bana.
- Duga ulica puna lokalaca i turista i sterilnih barova i restorana, kao i previše skupih salona lepote. Ova ulica je dobra samo za posmatranje ljudi - piše magazin o Ulici Strahinjića Bana.
(Telegraf.rs / Izvor: roadsandkingdoms.com)